”Alex” och Wilma har landslagsdebuterat

Umeå IK FF är i landslagsropet för närvarande.

Även bland det yngre gardet.

Såväl Alexandra Sandström i F16 och Wilma Carlsson i F15 har agerat i den gulblå landslagströjan den senaste veckan.

 

F16-landslaget mötte Norge två gånger om i Tönsberg och i den första matchen – förlust med 1-4 – fick Umeå IK FF:s Alexandra Sandström sitta på bänken.

– Det var jobbigt. Man vill ju alltid spela och det är svårt att påverka spelet när man sitter på bänken.

Norge var det klart bättre laget och när Sverige försökte lyfta upp spelet i den andra halvleken kom också baklängesmålen.

– Norge var bättre helt enkelt. Skönt att vi ändå kunde tagga till inför den andra matchen.

I returmötet – med Alexandra Sandström i startelvan – spelade ett aggressivare Sverige upp sig. ”Alex” spelade längst ut till höger på mittfältet.

Sverige såg också länge ut att gå segrande ur striden, men i slutminuterna lyckades Norge kvittera och skriva slutresultatet till 1-1.

– Lite snöpligt var det förstås men Norge har ett bra lag så resultatet var kanske rättvist, säger ”Alex”, som utvecklar sina tankar kring sin landslagsdebut:

– Jag tycker det gick sådär för egen del. Annars var det jättehäftigt att få sätta på sig den gulblå landslagsdressen även om det också var nervöst. Det är verkligen ett härligt gäng så självklart hoppas jag få fler chanser, säger Alexandra Sandström.

Rapporterna från de som var på plats i Tönsberg säger att UIK-spelaren var stabil när hon fick chansen att spela från start i den andra matchen.

Matcherna mot Norge var samtidigt genrep inför första omgången i EM-kvalet som spelas i Rumänien 12-17 oktober där förutom rumänskorna även Ryssland och Slovakien står för motståndet.

 

Olika roller

Även F15-landslaget – med bland annat Umeå IK FF:s Wilma Carlsson i truppen – har gästat Norge för två landskamper mot grannlandet i väst.

Debutlandskampen på Fart Stadion i Hamar, i tisdags, slutade 2-2 sedan Sverige tappat en 2-0-ledning i paus. Wilma startade på bänken men kom in i slutet av första halvlek som central mittfältare och spelade sen hela andra halvleken.

– Det var först lite svårt att komma in i spelet, men sen gick det allt bättre. Synd bara att de fick både reducera och kvittera på slutet, säger UIK-spelaren.

Under torsdagen har den andra landskampen mot Norge spelats och nu fick Wilma Carlsson chansen i startelvan – närmare bestämt som mittback. Matchen präglades av högt tempo och bra spel och där norskorna visade prov på fin teknik.

Matchen slutade 2-0 (1-0) och efter att ha spelat som inre mittfältare i tisdags fick Wilma agera mittback i dagens match.

– Får jag välja så spelar jag hellre på mittfältet, men jag har ju även provat mittbacksplatsen tidigare. Tyvärr tappade vi pressen en aning och det utnyttjade norskorna, konstaterar Wilma Carlsson.

Efter att ha gjort sina två första landskamper och för första gången agerat i den gulblå landslagströjan är hon smått lyrisk och självklart taggad inför framtiden.

– Det har varit en mäktig upplevelse och även om vi inte vann någon av matcherna så har det varit fantastiskt roligt att få prova på landslaget. Nu ska jag hem och träna och förhoppningsvis får jag fler chanser i framtiden, säger Wilma Carlsson på telefon från Norge.

 

Jerry Lindkvist