”Biffen” ser fram emot norrderbyt

22 augusti 2015.

En viktig milstolpe i Elin Bäckströms fotbollkarriär.

– Att göra debut i allsvenskan och dessutom få göra mål, självklart var det väldigt speciellt, säger Elin eller ”Biffen” som hon kallas i fotbollskretsar.

I lördags vann UIK mot AIK på bortaplan med hela 6-3.

Kanske inte så uppseendeväckande mer än att det naturligtvis var skönt att målskyttet lossnade rejält.

Däremot blev matchen historisk på ett helt annat sätt – 18-åriga Elin Bäckström fick debutera i a-laget och hon blev dessutom målskytt.

I den 78:e minuten sprang hon in på Skytteholms konstgräs och fyra minuter senare bredsidade hon in Rita Chikwelus framspelning till 6-2.

– Jag var jättenervös när jag skulle hoppa in och sen får jag göra mål på min första bolltouch. Självklart var det en väldigt speciell och nästan chockerande känsla som infann sig. Ska jag vara ärlig så har jag nog inte riktigt fattat än vad som hände, säger Elin och skrattar.

Elin Bäckström tog chansen när hon fick den och nu ser hon redan fram emot morgondagens heta norrderby mot Piteå IF.

Räkna med att ”Biffen” är heltaggad om hon får speltid.

– Självklart vill jag spela så mycket som möjligt, det vill ju alla och det är många duktiga spelare som är med och konkurrerar om platserna.

Sen är det säkert många som undrar hur det kan komma sig att du kallas ”Biffen”?

– Det namnet fick jag på elitflicklägret i Halmstad. Jag höll på och småknuffades på skoj med en av mina tränare, Anders Attefjord. Jag kastade ur mig att ingen rör ”Biffen” och på den vägen är det.

Efter 9-0 i cupen mot Morön och 6-3 i serien mot AIK är självförtroendet bra hos UIK-spelarna inför onsdagens heta potatis – norrderbyt mot Piteå IF.

”Biffen” verkar också ha bra koll på segerreceptet mot det alltid lika svårspelade norrbottenslaget.

– De brukar inte bjuda på så mycket och då är det extra viktigt att vi sätter chanserna, säger Elin Bäckström, självklart sugen att på nytt ikläda sig rollen som målskytt i allsvenskan.

Umeå IK FF kommer till spel med samma trupp som i lördags mot AIK med den skillnaden att även Amanda Berglund och Hanna Boubezari finns med mot Piteå.

UIK:s trupp

Malin Reuterwall, Tove Enblom, Hanna Glas, Tuija Hyyrynen, Lisa Lantz, Elin Landström, Lina Hurtig, Rita Chikwelu, Emma Åberg Zingmark, Emmi Alanen, Jenny Hjohlman, Hanna Sandström, Sarah Mellouk, Selina Henriksson, Elin Bäckström, Hanna Boubezari.