Foto: Jerry Lindkvist

Fanny Hjelm ansluter till UIK-truppen

Umeå IK FF har gjort klart med sitt fjärde nyförvärv.

Det handlar om 24-åriga mittmittfältaren Fanny Hjelm som senast spelade med UIK säsongerna 2011-12.

– Spännande. Vi har ett lag med många talanger, men också en stark stomme med rutinerade spelare, säger hon.

 

Det är för närvarande snabba ryck för Fanny Hjelm.

Före jul bestämde sig Umeåtjejen för att flytta hem från Uppsala, sen började hon träna med UIK och i söndags premiärspelade hon med sitt nya lag i träningsmatchen mot Piteå på bortaplan.

– UIK känns rätt. Just nu har vi borta några spelare med skadeproblem, men det här kommer att bli bra på sikt, säger Fanny Hjelm.

Hon inledde sin fotbollskarriär i Mariehems SK innan hon så småningom föll för locktonerna från UIK där hon spelade 2011-12.

– Jag spelade bland annat med så duktiga spelare som Ramona Bachmann och Sofia Jakobsson.

 

Fanny imponerade

Resten av 2012 var hon på resande fot i Australien innan hon började plugga till ämneslärare (idrott- och hälsa, samt svenska) vid Uppsala universitet.

– Första året pendlade jag hem till Umeå för att spela med Mariehem, men förra säsongen stannade jag kvar och spelade med Gamla Upsala SK.

– Vi kom på andra plats i division I. Det blev en bra säsong både för laget och för mig själv, säger Fanny Hjelm.

– Hon gjorde en mycket bra säsong och var en av våra tongivande spelare. Hon kommer vi att sakna i laget, säger Mårten Degerman, kontaktperson i Gamla Upsala SK.

Nu är det alltså Umeå IK FF och damallsvenskan som gäller för Fanny Hjelm den kommande säsongen. Detta i kombination med att hon jobbar halvtid som lärare.

I söndags debuterade hon i UIK-tröjan i träningsmatchen mot seriekollegan Piteå. UIK matchade en tämligen orutinerad elva från start och laget hade 0-0 i paus.

I den andra halvleken sprang Piteå ifrån till 3-0, lite väl stora siffror kan tyckas.

UIK testade en 3-4-3-uppställning där Fanny Hjelm spelade i trebackslinjen tillsammans med Lisa Lantz och ett annat nyförvärv, Sabrina Henriksson.

Kvartetten Julia Hellström, Sarah Mellouk, Hanna Boubezari och Selina Henriksson bildade mittfält, medan trion Jenny Hjohlman, Rita Chikwelu och Amanda Berglund bildade anfall.

UIK:s assisterande tränare Joakim Blomqvist är mycket nöjd med att ha fått tillbaka Fanny Hjelm i laget.

– Hon kan spela på flera positioner. Nu fick hon agera back, men hon kan lika gärna spela på mittfältet. Hon är ett viktigt nyförvärv, säger han.

 

Text och foto: Jerry Lindkvist