Ingen cupfinal för Umeå IK FF

I en dryg halvlek levde finaldrömmen för Umeå IK FF.

Sen tog det roliga slut och Rosengård kunde gå ifrån till en tämligen säker 4-1-seger (1-1).

När UIK mötte Rosengård hemma i det allsvenska spelet lyckades man störa motståndarna på ett mycket bra sätt.

Visserligen blev det förlust men Rosengård fick sig ändå en tankeställare.

Lika respektlöst uppträdde UIK inledningsvis i söndagens semifinal i Svenska Cupen som avgjordes i Malmö.

Redan i den fjärde minuten var Lina Hurtig fri med hemmamålvakten som dock kunde rädda.

Men, sju minuter senare var det ingen som kunde stoppa Hanna Glas från att göra 0-1.

Lisa Lantz slog en crossboll av bästa märke, Hanna Glas tog ned bollen, avancerade några meter innan hon dundrade in den i bortre krysset.

Ett riktigt klassmål signerat UIK:s högerback.

– Jo, den satt ganska bra. Jag fick rätt skaplig träff så det var skönt att se när den gick in, sade en belåten Hanna Glas.

UIK fortsatte att spela hyfsat i den första halvleken och framförallt visade man prov på bra tålamod, vilket gjorde hemmaspelarna aningen frustrerade.

I den 36:e minuten pekade domaren Sarah Persson på straffpunkten sedan Emma Åberg-Zingmark fått bollen på handen.

Lite tveksamt såg det ut men Therese Sjögran, som gjorde karriärens sista match i och med cupsemifinalen, gjorde inget misstag och 1-1 var ett faktum.

– Totalt sett tycker jag att vi höll i bollen bra i den första halvleken, men att vi skapar för lite chanser. Straffsituationen kan jag inte bedöma utifrån min position, summerade Hanna Glas.

I den andra halvleken tröttnade UIK-spelarna betänkligt – både på motståndet och domare Persson som blåste för en än märkligare straff till Rosengård i den 56:e minuten.

Nu skipades rättvisa då Marta, av alla, missade straffen som gick utanför.

Tre minuter senare tog hon dock snabb revansch på sig själv då hon rullade in 2-1 i tomt mål.

Luften gick ur UIK-spelarna och då kom också både 3-1 och 4-1 som ett brev på posten. Rosengård till final i Svenska Cupen, för UIK handlar det om att kurera sig snabbt då två hypervassa hemmamatcher i allsvenskan väntar på onsdag (Linköping) och söndag (Örebro).

Målen: 0-1 (11) Hanna Glas, 1-1 (36) Therese Sjögran, 2-1 (59) Marta, 3-1 (73) Amanda Ilestedt, 4-1 (77) Kirsten Van de Ven.

Domare: Sarah Persson.

Publik:  1 704.

UIK:s lag:

Malin Reuterwall – Hanna Glas, Tuija Hyyrynen, Lisa Lantz, Elin Landström – Hanna Sandström (73), Rita Chikwelu, Emma Åberg Zingmark, Lina Hurtig (90) – Emmi Alanen, Jenny Hjohlman.

Byten: Johanna Nyman (73), Sarah Mellouk (80), Selina Henriksson (90)