Lotta Ökvist klar för UIK

Umeå IK FF har gjort klart med sitt andra nyförvärv inför säsongen 2016.

Det handlar om Piteå IF:s backtalang Lotta Ökvist, EM-guldmedaljör med F19-landslaget så sent som i somras.

– Spännande, UIK är en bra klubb så jag ser mycket fram emot att komma dit, säger hon.

 

För några dagar sedan kunde Umeå IK FF presentera sitt första nyförvärv inför säsongen 2015 – Sabrina Henriksson från seriekollegan Mallbackens IF Sunne.

Nu kan UIK presentera sitt andra förvärv och även den här gången är det ett allsvenskt sådant – Lotta Ökvist från Piteå IF.

Lotta har spelat fotboll sedan hon var fyra år, har fått sin fotbollsuppfostran i Piteå IF och tillhört a-laget sedan tre år tillbaka.

– Jag har provat lite olika sporter genom åren, bland annat tennis, men det är ändå fotbollen som legat mig varmast om hjärtat, säger den talangfulla 18-åringen.

Resultatmässigt har Lotta Ökvist haft en mycket framgångsrik säsong då hon blev europamästarinna med F19-landslaget och sen också bronsmedaljör med sitt Piteå IF i damallsvenskan.

– Det var ju ingen som hade trott att 2015 skulle bli så fantastiskt bra. Med tanke på att jag hade problem med skador tidigt på säsongen, knä- och höftskada, så kan jag inte vara annat än nöjd med utfallet.

Nu har den unga backtalangen bestämt sig för att testa något nytt och detta i form av norrkonkurrenten Umeå IK FF.

– Det var ju inte ett helt enkelt beslut att ta med tanke på kompisar och skolan men nu, när jag väl fattat beslutet att röra på mig, känns det bara bra, säger Lotta Ökvist och fortsätter:

– Umeå IK är en bra klubb med mycket rutin och man har dessutom ett ungt och spännande lag där jag tror mig kunna utvecklas individuellt.

Vilka är dina styrkor respektive svagheter som fotbollsspelare?

– Jag har väl en skaplig vänsterfot, jobbar hårt och har bra spelförståelse. Min största svaghet är att jag behöver bli bättre på det offensiva spelet.

Lotta trivs bäst som ytterback på vänsterkanten, men kan också passa i en liknande roll på mittfältet där hon får dra nytta av sin känsliga vänsterfot.

Hon kommer att flytta till Umeå i januari , dels för att träna och spela fotboll med Umeå IK, men också för att läsa klart sina ekonomistudier på gymnasiet.

Följande tolv spelare är klara för spel i Umeå IK FF 2016:

Tove Enblom, Hanna Glas, Johanna Nyman, Hanna Sandström, Lina

Hurtig, Jenny Hjohlman, Sarah Mellouk, Selina Henriksson, Lisa Lantz, Rita

Chikwelu, Sabrina Henriksson och Lotta Ökvist.

 

Jerry Lindkvist