Maria Viksten – ny kanslichef i Umeå IK FF

I sin ansökan skrev hon; ”förskolechef och idrottsintresserad mamma söker tjänsten som kanslichef”.

Maria Viksten, 39, fick tjänsten och från och med den 11 januari är UIK:s kansli och Umeå IK FF hennes nya ”hemvist”.

– Jag är både stolt och glad att få den här chansen, säger hon.

 

Maria Viksten arbetar idag som förskolechef inom Umeå kommun. Hon är utbildad förskollärare, men har jobbat som skolledare sedan hösten 2008.

I rollen som förskolechef – och därmed ledare för 21 pedagoger – ansvarar hon för ekonomi, personal och kvalitén på verksamheten, där jobbet består av två delar – att vara pedagogisk ledare samt administrativ chef.

– Förhoppningsvis kommer min erfarenhet inom den administrativa delen att passa bra i min nya roll som kanslichef i Umeå IK FF, säger Maria Viksten.

Som blivande kanslichef i UIK ser hon som en mycket stor och spännande utmaning, där det i ett inledande skede handlar om att sätta sig in i verksamheten.

– Mycket blir förstås helt nytt utifrån vad jag jobbat med tidigare. Det handlar trots allt om en mycket framgångsrik klubb med mycket stolthet och samtidigt ett viktigt varumärke utåt sett, konstaterar Maria Viksten.

– Sett utifrån mina tidigare erfarenheter är det ju en helt annan bransch med helt andra mål och krav. Det är mycket som jag ska sätta mig in i och jag ser det som något av en tävling mot mig själv.

 

”Tokig fotbollsfamilj”

Tillsammans med maken och de tre barnen på 10, 12, och 18 år bildar Maria, som hon själv uttrycker det, ”en tokig fotbollsfamilj”, med allt vad det innebär.

Barnens idrottande har bland annat inneburit att Maria hamnat i såväl Umedalens IF:s fotbollsstyrelse som i Björklövens P 05 där hon är kassör.

– Jag är mycket intresserad av idrott, framförallt fotboll. Jag har dock bara följt fotbollen bredvid planen, aldrig spelat själv, berättar Maria och fortsätter:

– Jag hoppas kunna bidra till klubbens utveckling genom engagemang och ledaregenskaper som bygger på delaktighet och demokrati.

Margaretha Lundquist, styrelseledamot i Umeå IK FF och även med i rekryteringen av den nya kanslichefen, kommenterar tillsättningen av Maria Viksten så här:

– Maria Viksten har ett långsiktigt tänkande och en organisationsförmåga som vi i UIK eftersträvar. Därför tror vi att hon är rätt person för jobbet som kanslichef, säger hon och fortsätter:

– Hennes ledaregenskaper inom Umeå kommun är mycket meriterande vilket kommer att vara till gagn när det handlar om att styra upp vår verksamhet.

Margaretha Lundquist ser ytterligare fördelar med tillsättningen av Maria Viksten.

– Jag är övertygad om att hon kan återskapa den vi-anda som tidigare genomsyrat Umeå IK FF.

 

Jerry Lindkvist