NIU – inkörsporten till elitfotbollen

Är du sugen på att kombinera elitinriktad fotbollsutbildning med gymnasiestudier?

Då är NIU, Dragonskolans elitidrottsgymnasium, det självklara valet.

Då får du fotboll på skolschemat i gymnasiet och samtidigt möjlighet till en utvecklande elitsatsning.

Fotbollsutbildningen har en tydlig elitfotbollskaraktär där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit.

Nationellt godkänd fotbollsutbildning innebär bland annat att ansvarig tränare håller högsta klass och har en utbildningsnivå på lägst ”Diplom A” på Svenska fotbollförbundets tränarstege.

Umeå IK FF har ett nära samarbete med NIU på Dragonskolan. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i UIK:s organisation.

Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar.

– Ser vi bara till i år så vann vi Svenska Spel F19 Norra, besegrade serietvåan AIK i semifinalen med 3-0 och föll sen med uddamålet, 1-2, mot Rosengård i finalen, säger tränaren Andreas Bengtsson och fortsätter:

– Faktum är att detta var tredje finalen på fyra år vilket bara det är bäst i Sverige.

 

Tydlig röd tråd

Träningen på Dragonskolan sköts av just Andreas Bengtsson (Umeå IK FF), Örjan Andersson (tidigare bland annat Umeå FC) och Jari Kinnunen (målvaktstränare).

Andreas Bengtsson håller i träningar både på skolan och i föreningens F19-lag. Därmed erbjuds träning som går hand i hand med föreningsträning och skolträning, vilket i sin tur skapar en tydlig röd tråd för varje spelares individuella utveckling.

Noterbart är att man som elev på Dragonskolans elitidrottsgymnasium är unik så tillvida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet.

– All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass fotbollsspecifikt och ett pass allmän fysisk träning eller teori, berättar Andreas Bengtsson.

Dragonskolan har också ett nära samarbete med idrottsmedicin där alla antagna spelare får göra tester för att kunna anpassa sin träning samt förebygga skador på bästa sätt.

Vid tidigare antagningar har spelare kommit från bland annat Kiruna, Sundsvall, Trelleborg, Örnsköldsvik, ja, ända från Bodö i Norge. Det är med andra ord ingen tvekan om att NIU-utbildningen vid Dragonskolan blivit en fullträff, sett både ur en skolmässig och ur en sportslig synvinkel.

– Umeå IK FF har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen, menar Andreas Bengtsson.

– All träning inom klubbens ramar sker direkt efter skoltid, vilket i sin tur innebär att du som spelare får tid över för både studier och fritid på kvällarna.

 

Tätt samarbete

Andreas Bengtsson hyllar konceptet och konstaterar samtidigt att hela fyra spelare från NIU – Sarah Mellouk, Selina Henriksson, Hanna Boubezari och Elin Ernerstedt – tog plats i Umeå IK FF:s A-lag när truppen spikades i februari.

Under säsongen har dessutom Elin Bäckström tagit en plats i truppen, plus att juniorerna Maya Hulinder, Tilde Westman och Wilma Carlsson provat på allsvenskt spel under säsongen.

Sett ur ett historiskt perspektiv så ska även spelare som Amanda Berglund, Lina Hurtig, Hanna Sandström, Johanna Nyman och Linnea Åberg nämnas. Alla har de gått NIU-utbildningen för att sen ta plats i Umeå IK FF:s representationslag.

– Det täta samarbetet mellan a-laget och juniorlaget – till exempel att man tränar samtidigt – innebär kvalitetstid och lediga kvällar vilket är positivt både för studierna och för den sociala gemenskapen, påpekar Andreas Bengtsson.

Sista ansökningsdag till NIU på Dragonskolan för hösten 2016 är den 1 december 2015 och givetvis är även spelare utanför distriktet välkomna att komma in med en ansökan.

– Det är viktigt att alla som är intresserade av att elitsatsa verkligen söker och att man inte avstår på grund av tidigare meriter, påpekar Andreas Bengtsson.

 

Ansökningsblanketter/formulär hittar du på Västerbottens fotbollförbunds hemsida: vasterbotten.svenskfotboll.se/niu_2016

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå IK FF kan ni kontakta:

Tränare Andreas Bengtsson andreas.bengtsson@umea.se 070-566 88 63

Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05

 

Jerry Lindkvist

Bildtext: NIU Eleverna Frida Jonsson och Madeleine Norberg