Patrik ”Sunna” Sundström ny i ledarstaben – arbetar med videoanalys

Patrik Sundström kommer under året att ingå i ledarstaben och ska i sin funktion arbeta med videoanalys för Umeå IK:s A-lag. Sundström arbetade ifjol med Robert Bergström i Umeå FC och hade då samma roll.

– ”Sunna” är väldigt kompetent inom video- och fotbollsanalys. Vi hade ett bra samarbete ifjol och jag är glad över att det kan fortsätta här i Umeå IK. Jag är övertygad om att video som redskap kommer att lyfta vår verksamhet och bidra till en positiv utveckling för alla runt laget, kommenterar Robert Bergström.

Hur arbetar man då med videoanalys i A-laget?
– Jörgen Hultgren  gör först ett viktigt jobb med att filma matchen och sköta det administrativa mellan föreningarna i Elitettan. Vi använder oss av Sideline Sports där jag taggar olika situationer i matcherna. Det är klipp som utgår från vårt spelsystem, men också klipp som visar på hur vi taktiskt genomförde matchen utifrån matchplanen och klipp på positiva beteenden som jag vill förstärka för spelarna. Tobba (Nordström) ansvarar för videoanalys av fasta situationer och spelet i båda straffområdena och Johan Norberg taggar målvakternas sekvenser. När jag är klar med mina taggningar så tar ”Sunna” över och förstärker klippen med tecken och symboler samt paketerar det och skickar ut till spelartruppen. Då kan de välja att se hela matchen, alla utvalda klipp eller endast sina egna. De får en notis i sin mobil så de kan se klippen direkt i sin app. Det finns många saker att utveckla, men så är arbetsgången när vi arbetar med vår match.

Hur känns det att vara en del av Umeå IK?
-Min känsla, utan att ha hunnit lära känna laget ännu är att den här gruppen spelare och ledare har en spännande och intressant sportslig resa framför sig, och det känns naturligtvis inspirerande att få möjligheten vara en bidragande del i det. Föreningens tydliga vägval med unga, ambitiösa spelare med lokal prägel vägledda av en kompetent och erfaren ledarstab är också en faktor som tilltalar mig och känns helt rätt utifrån där Umeå IK befinner sig idag, säger Patrik Sundström.

Vad anser du om videoanalys och vikten av det?
-Varje seriös elitidrottsförening med utvecklingsambitioner måste idag våga investera för framtiden i tekniska hjälpmedel och vara lyhörda för den tekniska utvecklingen som finns idag för att kunna hänga med i utvecklingen. Videoanalys har en otrolig kraft att på ett tydligt och konstruktivt sätt kunna utveckla både spelarna, ledarna och faktiskt hela organisationen om det används på ett strukturerat sätt. Det är också där den stora utmaningen ligger, nämligen att skapa förutsättningar i organisation och ett arbetssätt som kan få ut det bästa ur videoanalysarbetet. Jag har jobbat med videoanalys i olika program och konstellationer i 5 år och ser tydligt en trend att spelarna förväntar sig videoåterkoppling som en självklar pusselbit i lagets och den individuella utvecklingen, avslutar Patrik Sundström.