Robert Bergström

Huvudtränare i Umeå IK FF

 Nu har laget varit igång med träningen sedan den 8 januari. Hur tycker du ser ut?

 -Jag är imponerad över spelarnas inställning och vilja att utvecklas, vilket är en bra grund att utgå från. Vi arbetar metodiskt utifrån spelets olika skeenden i varje träning och arbetar med vårt arbetssätt, även om det kan vara svårt på en sådan liten yta.

Truppen är nästan spikad. Hur tycker du den ser ut och vad är dina förväntningar på säsongen i stort?

 -Vi har en ganska bra balans och olika alternativ på flera positioner. Förväntningarna är att vi ska utvecklas som förening, lag och individ och även ha väldigt roligt på vägen. Man ska komma ihåg att det är nya personer i ledande uppdrag, delvis ett nytt lag, med en ny ledarstab så tålamod får vara ett ledord i vår strävan framåt.

Försäsongen består av sju träningsmatcher. Vad är viktigt att få för svar i dessa matcher?

 -Utifrån våra förutsättningar med endast 5-6 veckor på stor plan innan seriepremiären så får matcherna en ännu större betydelse. Vi behöver sätta linjerna i vårt spelsystem och sedan arbeta med det under säsongen.

 Utveckla gärna hur du vill att UIK ska spela den här säsongen.

 -Det är svårt att göra sig förstådd i skriven text, men kortfattat så vill jag att vi ska vara ett starkt kollektiv som kan hålla en jämn nivå över tid. Ska vi göra starka prestationer och vinna matcher så är vi beroende av att kollektivet förstår sina roller, att vi är konsekventa och att alla bidrar. Jag är medveten om att vi har ett väldigt ungt lag och att det kan svänga en del i prestationerna, men det vill jag motverka genom att ha ett tydligt arbetssätt i hur vi försvarar och anfaller.

Vad vet du om övriga lagen i Elitettan? Går det att peka ut några lag som kommer tillhöra toppen?

 -Jag vet väldigt lite om våra motståndare. Vi fokuserar på vårt och vad vi ska göra, sedan kommer jag att skaffa mig en bra bild av motståndet innan det är dags att spela mot dom, så att vi är förberedda på allra bästa sätt.

UIK arbetar just nu mycket med värdegrund. Så klart ett viktigt arbete. Berätta dina tankar kring detta.

 -Föreningen har analyserat sin verksamhet och valt att arbeta med detta, vilket jag står bakom. Om vi bortser från självklarheter som att man visar respekt genom att passa tider, gör sitt bästa på träning och match samt är en god lagkamrat, så tror jag att man kan göra ännu mer som påverkar spelarnas välbefinnande och moral. Jag vill att spelarna ska berömma beteenden, som till exempel ett försök till instick eller en djupledslöpning, genom att berömma, tummen upp, eller applåder. Vi är varandras miljö och vi ska ha ett klimat där man givetvis ska ställa krav på varandra, men också uppmuntra och pusha för att förstärka det som vi gör bra och genom det växa på planen.

Klubben har som mål att vara tillbaka i Damallsvenskan inom tre år. Vad tänker du om det?

-Jag har varit inne på det redan i den här intervjun. Först och främst måste vi ha tålamod. Mycket har förändrats på kort tid. Emma Åberg-Zingmark har precis fyllt 26 år och är vår äldsta spelare. Vi har ett väldigt ungt lag med en snittålder på 21 år, men också ett väldigt utvecklingsbart lag. Eftersom jag tror på kontinuitet och att bra saker över tid ger framgång, så är det rimligt att tro att på tre år ska vi kunna vara tillbaka. Sedan då vi spelar match så tänker man inte på varken kort- eller långsiktig målsättning. Då handlar det om att vinna matchen och vinner vi tillräckligt många så kan det räcka långt.

Trots din ålder (34)  har du varit tränare i rätt många år. Vad är det bästa med att vara tränare?

 -Jag inleder mitt 12:e år som huvudtränare för ett seniorlag och det som tilltalar mig mest är att man jobbar med en process i flera olika led. Grupprocessen, utveckla arbetssättet, hur man tränar, taktiska dispositioner, den dagliga kontakten med människor och att vinna fotbollsmatcher!

 

 Valentin Anundsson