Drömmer du om att bli elitspelare? Sök NIU fotboll i Umeå

Brinner du för fotboll och vill bli spelare på elitnivå? Sök till NIU på Umeå elitdrottsgymnasium, så har du stora möjligheter att nå dina drömmars mål!
Umeå IK FF har ett nära samarbete med NIU på Umeå Elitidrottsgymnasium. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i UIK:s organisation. Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar.

– I år kvalificerade vi oss till F19-slutspelet för 11.e året i rad och tog vårt andra raka guld. Det är något vi är unika med, säger huvudansvarig för juniorelit i F19, Andreas Bengtsson. Vi har även SM-guld i F17 2020 och två silver, det senaste så sent som i år.

I verksamheten har spelare som Lina Hurtig och Selina Henriksson utbildat sig och vunnit SM-guld. Hela 10 spelare i årets trupp i Umeå IK FF som spelat i OBOS Damallsvenskan har gått eller går NIU här i Umeå på Elitidrottsgymnasiet/NIU.

En annan faktor som visar på kvalitén i verksamheten är att Umeå IK FF fortsatt är en av tre föreningar som är rankade som femstjärniga när elitföreningen damfotboll (EFD) gör sin årliga bedömning.

Träningen på NIU sköts av Andreas Bengtsson (Umeå IK FF), Örjan Andersson (tidigare bland annat Umeå FC) och Johan Norberg målvaktstränare (tidigare i Umeå IK FF A-lag och nu målvaktstränare i F19).

Träningarna som erbjuds går hand i hand med föreningsträning och NIU-träning, vilket i sin tur skapar en tydlig röd tråd för varje spelares individuella utveckling. Träningstiderna med Umeå IK FF är schemalagda direkt efter skolan så att spelarna får mer tid till studier och fritid.

Noterbart är att man som elev på Umeå elitidrottsgymnasium är unik så till vida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet. Det finns dessutom en anställd elevboendekoordinator på heltid som administrerar elevernas boenden som finns som stöd under hela gymnasietiden.

På skolan får eleverna mellanmål förmiddag och eftermiddag. Lunchen serveras på skolan som en foodcourt. Det finns alltid minst tre rätter att välja bland och all mat är lagad från grunden.

Vid tidigare antagningar har spelare kommit från bland annat Kiruna, Sundsvall, Östersund, Trelleborg, Härnösand, Örnsköldsvik, ja, ända från Bodö i Norge och Vasa i Finland. Det är med andra ord ingen tvekan om att NIU-utbildningen vid Umeå elitidrottsgymnasium blivit en fullträff, sett både ur en skolmässig och ur en sportslig synvinkel.

– Umeå IK FF har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen, menar Andreas Bengtsson.

Sista ansökningsdag till NIU på Umeå elitidrottsgymnasium är den 1 december

Ansökningsblanketter/formulär hittar du här:

https://gymnasieansokan.svenskfotboll.se/

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå IK FF kan ni kontakta:

Tränare Andreas Bengtsson andreas.bengtsson@umea.se 070-566 88 63

Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05

https://www.skola.umea.se/skolor/gymnasieskolor/maja-beskowgymnasiet/sidor/studera-hos-oss/umea-elitidrottsgymnasium.html

Umeå IK FF