Elin Bäckström slutar med fotbollen

Elin Bäckström som tillhört Umeå IK FF sedan 2013 har efter en rad skador bestämt sig för att lägga skorna på hyllan. Elin med moderklubb Umedalens IF har erfarenhet av spel med UIK i Damallsvenskan och Elitettan. I Damallsvenskan gjorde hon debut 2015 och under 2016 blev det hela 18 matcher i högsta serien. Tyvärr har Elin varit otursförföljd och drabbats av tre korsbandsskador och en allvarlig fotskada. Detta har fått henne att ta det svåra beslutet att sluta med fotbollen.

Så här säger Elin själv:

– För ett år sedan drabbades jag av min fjärde långtidsskada under en femårsperiod. Den tredje skadan under 1,5 år. Robert frågade mig då hur jag tänkte inför nästa säsong, om jag skulle ta mig tillbaka eller lägga skorna på hyllan. Där och då blev jag arg över frågan och hade inte en tanke på att sluta. Men sedan i våras har jag brottats med tankarna på att sluta med fotbollen. Då bestämde jag mig för att komma tillbaka först och sedan ta ett beslut. Det var viktigt för mig att jag fick bestämma och inte skadan.

-För några veckor sedan genomförde jag ett styrketest med bra resultat och nästa steg var att få in mer fotboll i träningen. Jag bestämde mig då för att sluta. Jag har skadat mig så pass många gånger vilket innebär att risken för en ny skada är större än någonsin och konsekvenserna blir värre. Jag har spelat fotboll sedan jag var 4 år och sedan 2012 har jag planerat hela mitt liv efter fotbollen. Jag har gjort allt för att ta mig tillbaka från alla mina skador. Jag har följt alla träningsanvisningar till punkt och pricka. Men så fort jag tagit mig tillbaka till planen igen så dras benen undan och jag sitter där med en ny skada. Fotbollen och min tid i Umeå IK har gett mig så mycket skratt, glädje och vänner men de senaste åren har det mest varit tårar, smärta och operationer. De senaste två veckorna har varit otroligt jobbiga för mig med avancemang och serieseger då jag vet att jag inte får vara en del av nästa spännande säsong. Samtidigt som jag är så glad och stolt över vad laget har presterat! Slutligen vill jag tacka alla tränare, medspelare, sjukgymnaster och fystränare för att ni har gjort mig till en bättre fotbollsspelare. Och till alla UIK-fans därute – hoppas vi ses på läktaren nästa säsong!

Robert Bergström om Elin:

-Det är tråkigt att ”Bäckis” väljer att sluta, men jag har full förståelse för beslutet. Hon har gett mycket till klubben och har haft en enorm otur med flera allvarliga skador. Min förhoppning är att hon ska fortsätta verka inom fotbollen i en ledarroll då hon har mycket att ge även där.

 

Umeå IK FF