2021-05-22 Umeå IK FF vs IK Uppsala Fotboll

Umeå IK FF 4 - 0 IK Uppsala Fotboll
22 maj 2021 - 14:00 - Umeå Energi Arena SOL

Umeå IK är åter i serieledning. Med en match mindre spelad dessutom.
Den tidiga seriefinalen mot Uppsala slutade 4-0 i hemmafavör.

En bland många belåtna hemmaspelare efter matchen var Olivia Holm. Mittfältaren från fjolårets lag har skolats om till ytterback och nu blev hon också målskytt.

– Äntligen, jublade en mycket nöjd Olivia Holm efter matchen. En match där hon alltså blev målskytt för första gången i årets serie.
– Jag har väntat på att få panga in den efter någon fast situation, fortsatte Olivia Holm och tillägger att hon börjar att känna sig allt mer tillrätta i sin nya position.

Det var annars med både skräck och förtjusning som Olivia Holm mottog beskedet av nya tränaren Samuel Fagerholm att han ville använda henne som vänsterback.

– Nu går det bättre och bättre för varje match och nu var jag dessutom vara lite mer central när vi går till anfall, berättade Olivia Holm vidare.

Hon tycker precis som tränaren att laget gör en bra match mot toppkonkurrenten Uppsala. Gästerna som precis som UIK var obesegrade inför lördagens match på Umeå Energi arena Sol.

– Vi var på från start och ger dem aldrig chansen, poängterade Olivia Holm.

Tränaren Samuel Fagerholm var också mycket nöjd över hur laget spelade. Då inte minst över hur laget inledde matchen.
Det tog nämligen bara drygt två minuter innan hemmalaget tog ledningen. Det var Henna-Riikka Honkanen som slet sig fri, och spelade in bollen framför mål där Rosa  Herreros från nära håll kunde trycka in den i mål.

 
En drömstart för UIK som sedan fortsatte i samma stil.

Nästa mål lät dock vänta på sig till spelminut 24. Då återgäldade Rosa Herreros Henna-Riikka Honkanens förspel till 1-0 med en fin passning till Henna-Riikka som stötte bollen vidare i mål.
Henna-Riikka Honkanen blev sedan tvåmålsskytt i inledningen av den andra halvleken är hon nickade in 3-0 via ribban efter ett fint inlägg av Monica Jusu Bah.
4-0 gjorde sedan Olivia Holm men det har vi redan berättat om.

– Vi var missnöjda efter 0-0 borta mot Alingsås senast och ville ta revansch på oss själva och det tycker jag att vi gjorde bra i dag, summerade Olivia Holm.

Också Samuel Fagerholm var nöjd efter matchen. Ett toppmöte där UIK inte gav tidigare obesegrade Uppsala någon chans och återtog serieledningen. Det trots att laget har en match mindre spelad dessutom.

– Vi har jobbat stenhårt med vårt positionsspel den senaste tiden och jag är mycket nöjd med hur vi direkt ställer om och försvarar oss när vi förlorar bollen, sammanfattade UIK-tränaren Samuel Fagerholm.

Nu väntar Mallbacken på bortaplan i nästa omgång. Ett Mallbacken som den här omgången spelade 0-0 hemma mot Kalmar.

Text Gunnar Johnsson

Bilder Michael Smolski

Umeå IK FF