Härifrån och framåt för Umeå IK FF

… nej Umeå, härifrån kan det ta slut. Om vi inte snarast har det kapital som behövs för att säkra ekonomin för resten av säsongen tackar vi för oss och en bit fotbollshistoria går i graven: UIK FF med 7 SM-guld, 4 vinster i svenska cupen, 2 Champions League guld och 3 silver. UIK FF som satsar på unga spelare i vår egen juniorelitverksamhet.

Vad är det som händer och varför befinner vi oss här? Det blir den korta versionen och det blir så klart så som vi ser den. Nu kommer vi att prata pengar – det hade varit roligare att prata fotboll – men inga pengar är detsamma som ingen fotboll. Så, fortsätt läsa.

Förra året var inget roligt år. Det som kulle bli utveckling blev städning. Den ”nya” styrelsen la ett föga smickrande pussel, bland annat föranlett av elitlicensgranskningen. Det såg illa ut, vi rättade till, vidtog åtgärder och säkrade elitlicensen. Under hösten la vi en budget med totalt samma omsättning som 2014, sänkte spelarlönerna med 5 procent (genomsnittslönen är 8000 kr/månad) och avslutade eller skrev om kostsamma avtal i den mån det gick. Med ny klubbchef och stärkt organisation har vi hittat nya samarbetspartners- Inspirerande, men det räcker inte.

Efter årsskiftet kom bakslag. Sänkta anslag från Elitförbundet damfotboll och omarbetade samarbetsplattformar som i en rak jämförelse med 2014 betyder 1,1 miljon mindre i intäkter.

Kontrollbalansräkningen är upprättad – likviditetsflödet analyserat. Vi har vidtagit åtgärder för att stärka kassan, hittat nya samarbetspartners, men det räcker inte.

1,3 miljoner – så mycket behöver vi för att klara likviditeten året ut. 2015 som skulle bli första året på egna ben. Egna ben? Jo, det betyder att vi för första gången sedan UIK FF bildades (2011) skulle vi inte förskottera eller nyttja avtal för kommande år. Det är därför budgeten, trots besparingar, ligger kvar på samma nivå. Vi skulle hämta igen tråkig historia. Styrelsen är enig i frågan att systematiskt bruk av förskotteringar inte är synonymt med en långsiktigt hållbar ekonomi. En fin ambition – men det räcker inte.

Vi värderas högt som spridare av Umeå (i kommunens egen undersökning) och lockar ungdomar till Dragonskolans elitutbildning i fotboll från andra delar av Sverige och nu också Norge. Vi är ett spelande lag som bygger på egna fostrade spelare från 15 års ålder och uppåt. Vi har ett bra damallsvenskt lag med duktiga spelare, härliga karaktärer, som under kompetent ledning är på så god väg att skapa något riktigt intressant – men nu kan det ta slut.

Så nära och ändå så långt borta. 1,3 miljoner kronor – eller ca 19 kronor per invånare (25 år och äldre). Vill du mer tillsammans med oss? Gå in på www.uik.se – bli medlem eller donera ett belopp.

Vi tackar på förhand för Din insats. För Umeå IK FF

Sofia Lundberg                   Mathias Johannson             Rebecca Pettersson

Caroline Stark                     Mari-Louise Johansson       Oskar Riby

Anderz Andersson               Margaretha Lundqvist        Hans-Eric Schultz

Umeå IK FF