Hemmaplan är en fördel

Tre jobbiga bortaförluster men obesegrade hemma. Den trenden vill tränaren Samuel Fagerholm och laget behålla när AIK nu gäster Umeå Energi arena Sol på söndag.

– Bortamatchen mot Hammarby var ett fall framåt även om resultatet blev det samma som matchen innan, säger Samuel Fagerholm inför helgens hemmamatch.
UIK har kryssat (1-1) mot topplaget Häcken och besegrat Vittsjö (4-0) i säsongens två hemmamatcher.
– AIK spelar kompakt i försvaret och är mycket direkta i sina uppspel där de tidigt vill nå anfall med bara en eller två passningar, fortsätter UIK-tränaren.


Det betyder att UIK kommer att få ha boll och kontrollera spelet i stor utsträckning. Något som laget också gärna vill.
Matchen senast, mot Hammarby borta, var trots förlusten ett fall framåt. UIK fick spelet att stämma bättre och lyckades också skapa en del chanser.
– Vi vill gärna få till längre anfall och då även hinna med att flytta fram mer folk högre upp i banan, fortsätter Samuel Fagerholm.

UIK-tränaren aviserar också några förändringar i laget jämfört med senast. Förändringar som han dock vill hålla inom laget fram till timmen före matchstart. I nuläget är det ara långtidsskadade Monica Jusu-Bah och Wilma Carlsson som inte kan vara med. Någon prognos om när Wilma kan vara åter i laget finns inte i dag.

En UIK-spelare som känner AIK bra är Emma Santamäki som anslöt till UIK under vintern efter två säsonger i just AIK.
Om Emma ge några tips om hur AIK ska besegras eller inte sägs inte.

– Vi har koll på motståndet, försäkrar Samuel Fagerholm och tillägger att laget ska göra sitt bästa för att bygga vidare på den fina hemmastatistiken och förbli obesegrat i Umeå.

GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF