Jeglertz blir coach för jubileumslaget – här är hela stjärnlaget

Andrée Jeglertz är för evigt förknippad med framgångarna i Umeå IK.

Den 9 augusti står han i båset igen som coach i jubileumsmatchen med sina gamla stjärnspelare.

– Det känns som en ära att jag blivit tillfrågad. Det blir härligt att träffa spelarna igen och prata lite gamla minnen, säger han.

Umeå Energi ser också till att bjuda publiken på gratis inträde.

– Alla som vill ta del av en fotbollsfest utöver det vanliga behöver alltså bara ta sig till Umeå Energi Arena Sol. Det känns fantastiskt att Umeå Energi står för inträdet till jubileumsmatchen och gör det till ett evenemang för alla, säger Britta Åkerlund, evenemangsansvarig.

Britta vill också upplysa om att det är begränsat med parkeringsmöjligheter kring arenan så andra färdsätt rekommenderas. När Andrée Jeglertz återigen ställer sig på samma planhalva som spelarna från förr blir det ett stjärnfyllt gäng.

– Minnena som fastnat är framförallt människorna som jag jobbat med – drivkraften hos spelarna, den proffsiga föreningen och den kompetenta ledarstaben som jag hade nöjet att omge mig med. Det är alltid så att det blir en tomhetskänsla så här efteråt. Visst minns jag resultaten, men erfarenheterna och minnena jag har kommer från personerna, säger Andrée som i dag coachar Umeå FC.

Han kom till UIK 2004 från Gimonäs CK som spelande tränare och kastades in i Sveriges hetaste damlag.

– Det var mitt första riktiga tränaruppdrag, kan man säga. Jag kom från ett uppdrag som spelande tränare i division tre. Det var en omställning att jobba med tjejer och spelare som hade ett sånt driv, det stötte jag aldrig på i min egen karriär. Det var unikt, säger Andrée som vann fyra SM-guld.

– Framgången med Umeå IK gjorde att jag fick komma till Djurgårdens IF och även fått prova andra miljöer. Det var mina första riktiga tränarsäsonger och jag fick utveckla mitt ledarskap och min fotbollsfilosofi.

Nu när Umeå IK firar 100 år som förening tycker Andrée att man inte får glömma bort de krafter som verkade i klubben.

– Spelarna i all ära, men om inte föreningen Umeå IK legat på hög europanivå så hade spelarna aldrig kunnat prestera på den nivån. Roland Arnqvist och Susanne Granberg var till exempel två jätteviktiga framgångsfaktorer, säger Andrée.

När Umeå IK firar med årets fotbollsfest på Umeå Energi Arena Sol den 9 augusti blir det massvis med stjärnor – gårdagens UIK mot dagens UIK.

Hur tror du att det går när gamlingarna ställs mot framtiden?

– Även om det finns några som fortfarande håller igång så vore det väl märkligt om vi kunde vinna, säger han och skrattar.

– Samtidigt vet jag hur det kommer kännas inför matchen när jag sitter där i omklädningsrummet med de här spelarna. Jag vet så väl vilken karaktär alla har – de kommer att vilja vinna matchen, säger Andrée.

Fakta/Andrée JeglertzFödd: 14 februari 1972.
Spelarkarriär: Husie IF, Malmö FF, IFK Trelleborg, Umeå FC, IFK Hässleholm, Gimonäs CK. Totalt 25 allsvenska matcher och 3 U21-landskamper.
Tränarkarriär: Gimonäs CK 2003 (division tre), Umeå IK 2004–2008 (damallsvenskan), Djurgårdens IF 2009, Finlands damlandslag 2010–16, Umeå FC 2017–
Meriter som tränare: SM-guld i damallsvenskan med Umeå IK 2005, 2006, 2007 och 2008, seger i Svenska cupen med Umeå IK 2007.

Här är stjärnlaget som Andrée Jeglertz ska coacha:

Målvakter: Ulla-Karin Rönnlund, Malin Reuterwall.
Backar: Anna Paulson, Elin Landström, Hanna Marklund, Frida Östberg, Sofia Eriksson, Rita Chikwelu.
Mittfältare: Malin Moström, Emmelie Konradsson, Anna Briell (Ström), Maria Nordbrandt, Linda Dahlqvist, Johanna Andersson, Therese Kapstad.
Forwards: Anna Sjöström Amcoff, Madelaine Edlund, Emma Ericsson (Lindqvist), Hanna Sandström.

Dessutom kommer några före detta stjärnspelare, som Maria Bergkvist och Hanna Ljungberg, att finnas vid sidan av planen för att heja fram sina gamla lagkamrater.
– Det är klart att det saknas några spelare vars bollkonster vi gärna hade velat få se igen, säger Britta Åkerlund.
– Men Maria behöver vara försiktig med sina knän och Hanna fick barn för en månad sedan.

Andra som saknas är till exempel Sofia Lundgren som går i väntans tider och Marta som är mitt i spelsäsongen i den amerikanska ligan.

Inte heller de spelare som just nu spelar EM i Nederländerna går att räkna in men eventuellt kan vi få se Hanna Folkesson på läktarplats.
– Jag tycker det är ett fantastiskt gäng fotbollsspelare som vi får möjligheten att se på planen igen. Fotbollspubliken är bara att gratulera, avslutar Britta Åkerlund.

Umeå IK FF