Johanna Nyman lägger av

Hon var bara 18 år när hon fick chansen i damallsvenskan och minnena från karriären är många. En karriär som innehåller både spel mot barndomsidolen Marta och flera jobbiga skador.

– Det har tyvärr blivit för många skador för att det ska kännas motiverande att fortsätta, säger talangen som började karriären i Sandåkern och som spelat i flera omgångar av flicklandslaget.

Statistiken talar om spel i F15-, F16, F17- och F19-landslaget.

– På den tiden fanns det inget F18 , konstaterar Johanna som förklaring till att det var en lucka i meritlistan vad det gäller landslagsuppdragen.

Sedan var det skadorna. Johanna Nyman slet av korsbandet första gången 2015, det inre ledbandet i samma knä gick sönder 2018 och sedan en ny korsbandsskada 2020.

– Jag har hunnit med en hel del ändå och fått möta spelare som Caroline Seger, Pernille Harder och Marta bland andra berättar Johanna.
Just Marta var tidigt en idol och stor förebild för Johanna Nyman.

– Jag följde med morfar och såg UIK. Jag hade också en idolbild av Marta i mitt rum, berättar Johanna. Därför var det en stor upplevelse när jag fick spela mot henne när hon var i Tyresö.

Det är ändå inte de stora matcherna Johanna kommer att sakna mest när hon nu lägger skorna på hyllan.

– Nä, laget har ju på flera sätt varit som en andra familj, det är just det jag nog kommer att sakna mest, säger Johanna. Tjejerna och personerna runt laget. Det finns de som precis som jag varit med ända från ungdomsåren.

Det är många av lagkompisarna genom åren som gjort stort intryck på Johanna. Ramona Bachmann är den kanske skickligaste av alla hon spelat med.
– Ramona var oerhört duktig och individuellt skicklig men spelare som Hanna Glas och Lina Hurtig var också väldigt duktiga liksom Rita Chikwelu. Just Rita var väldigt allround och enkel att spela med, säger Johanna Nyman.

Umeå IK har hela tiden förespråkat ett sätt att spela som Johanna Nyman gillat.

– Jag har alltid gillat kortpassningsspel, varit bolltrygg och haft bra teknik, slutar Johanna Nyman.
I framtiden får hon följa fotbollen från läktaren. Fast Johanna förstår att det kommer att kännas svårt i början.
– Fast jag kommer nog att ha bra koll på UIK och laget i alla fall…

GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF