Katariina Kosola, ännu ett nyförvärv med sisu till UIK

Umeå IK FF kan nu presentera ytterligare ett finskt nyförvärv då 20-åriga Katariina Kosola skrivit på för föreningen. Katariina kommer närmast från HJK Helsingfors och spel i den finska damligan. 

Huvudtränare Samuel Fagerholm om Katariina Kosola:

– Jag har följt Katariina en längre tid och nu blev det ett bra läge att få möjligheten att träna henne. Hon har väldigt intressanta egenskaper som kommer passa väl in vårt sätt att spela. Även om inte många i Sverige känner till henne nu så kommer det vara fallet efter hennes första säsong i OBOS Damallsvenskan. Vi är väldigt glada att vi fått Katariina till oss och jag tror på en stark utveckling för henne tillsammans med oss i UIK.

Katariina Kosola om varför hon valde Umeå IK och hennes tankar om framtiden i Umeå:

– Efter två säsonger i Finlands högsta liga känns det som att jag vill ta nästa steg i min karriär. Jag fick möjlighet att besöka och träna med Umeå IK och blev övertygad om att Umeå är en bra miljö för att ta det här steget. Det finns en bra tränarstab och spelare som är ambitiösa och ivriga att utvecklas varje dag.

Jag är entusiastisk och ser fram emot att få komma igång med laget. OBOS Damallsvenskan är en liga med väldigt hög kvalitet så jag tror verkligen det kommer att bli en utmaning och möjlighet både för mig själv och för laget. Det känns stort att gå till en klubb med en så fantastisk historia och jag vill göra allt jag kan för att hjälpa laget att nå sina mål.

Kort om Katariina Kosola:

Katariina Kosola är född i Tavastehus, mellan Tammerfors och Helsingfors, och började spela fotboll som 6-åring i HJS Tavastehus. Hon har spelat med Ilves U18 Tammerfors, Helsinki Football Academy och hennes klubb de senaste två åren innan Umeå IK var HJK Helsinki. Hon har även spelat innebandy under några år.

Katariina är också landslagsspelare och har gjort 24 matcher med U17 inklusive VM och en tredje plats i EM, 11 matcher i U19 och 2 matcher i U23. Hennes mål är att spela utomlands som professionell spelare och nå sin fulla potential. Hon har även siktet inställt på den finska A-landslaget.

Foto: Mira Lönnqvist

Umeå IK FF