Laget har överraskat positivt

Två snöpliga förluster på minussidan men annars en vårsäsong med massor av positiva inslag och serieledning.

– Vi har kommit långt i hur vi vill spela och fått en tydlig identitet på vårt spel, medgav också tränaren Samuel Fagerholm innan han lämnade Sverige för Åland och några välförtjänta semesterdagar.

Umeå IK FF åkte ur damallsvenskan med minsta möjliga marginal. Under vintern förlorade laget också många av den förra säsongens mer tongivande spelare. Nya tränare, Samuel Fagerholm och André Ghanbari och en rad nya spelare gjorde att UIK var något av ett oskrivet blad när träningen drog igång på allvar efter nyår.
– Vi växte mycket som lag redan de första månaderna och med framgångarna i Svenska cupen steg självförtroendet, konstaterade Samuel Fagerholm.
Nio segrar, två oavgjorda och två förluster gör att UIK halvvägs in i serien toppar tabellen.
Lägg därtill smått osannolika 29 plusmål. Något som är mer än dubbelt vad laget med näst bäst målskillnad kan visa upp.
Offensivt spel, löpvilja och ett både effektivt och vinstgivande spelsystem är förklaringar.

Samtidigt går det inte att undgå att nämna nyförvärvet Henna-Riikka Honkanen i det här sammanhanget. Det var inte många som ens hade hört talas om finskan. Kanske inte så konstigt. Hon har varit borta från fotbollen på grund av skador i tre säsonger.
Hon har fått rådet att inte spela alls men det gör hon. Som hon gör det dessutom. 15 mål på 13 matcher och överlägsen ledning i skytteligan skvallrar om vilket klipp UIK har gjort.


Henna-Riikkas 15 mål är naturligtvis en delförklaring till att UIK gjort överlägset mest mål i serien. Fast det finns fler förklaringar.
Unga talangen Lisa Björk ligger delad tvåa i skytteligan med sina nio mål.

– Det är kul när unga spelare slår sig in i laget. Jag är väldigt nöjd med utvecklingen på både spelare och spelet så här långt, betonade Samuel Fagerholm.

Samuel Fagerholm påpekar att det absolut inte var någon självklarhet att laget utveckling skulle bli så positiv som vi fått se under våren.
Fast både tränare och spelare strävar vidare.
Målet är att utveckla spelet ytterligare, vinna matcher och ta steget upp i damallsvenskan igen.
Naturgräs har varit ett problem under våromgången. Tre av fyra matcher där laget tappade poäng har spelats på konstgräs.

– Det kommer att bli bättre. Vi kunde inte träna på naturgräs förrän i slutet av våren. Det kommer att bli bättre, lovade Samuel Fagerholm.

Den åttonde augusti är det dags igen. UIK inleder höstomgången med att möta Borgeby hemma i Umeå. (På Tegstunet då mattan på UEA/Gammlia läggs om)

Text GUNNAR JOHNSSON
Bilder MICHAEL SMOLSKI

Umeå IK FF