Lisa Dahlkvist återvänder till UIK

Umeå IK FF avfyrar en nyårsraket och kan med glädje meddela att Lisa Dahlkvist, 32 år, återvänder till Umeå IK FF efter nära 10 år i förskingringen. Lisa, med moderklubb Adolfsbergs IK i Örebro, kom till UIK första gången redan 2006 som talangfull 18-åring från KIF Örebro. Då hade hon med sig erfarenheter från U17-, U19- och U23-landslagen. 2008 tog hon plats i A-landslaget och har sedan dess hunnit med 134 A-landskamper. Lisa lämnade UIK inför säsongen 2010 för spel i Kopparbergs Göteborg FC och har efter Göteborgstiden även spelat med Tyresö FF, Avaldsnes IL i Norge, Paris Saint-Germain i Frankrike, KIF Örebro och senast Eskilstuna United DFF. Troligen är fotbollsfansens främsta minne från Lisas fantastiska fotbollskarriär straffmålen vid OS i Rio de Janeiro 2016. Trots USA-målvakten Hope Solos utdragna försök till psykningar i kvartsfinalens straffläggning satte Lisa den avgörande straffen i mål. Semifinalen mot Brasilien gick också den till straffar. Brasilien missade sin femte straff men Lisa Dahlkvist nätade iskallt och Sverige gick vidare till final.

Senaste två säsongerna har Lisa spelat med Eskilstuna United där mycket av framgångarna i årets höstomgång tillskrivits Lisas kapacitet och skicklighet. Första träningen efter säsongens sista match drabbades hon tyvärr av en allvarlig hälseneskada. Just nu är det rehab som gäller för Lisa men hennes mål är att vara tillbaka på fotbollsplanen under senvåren. Lisa har också UEFA B tränarutbildning samt erfarenhet som ungdoms- och juniortränare. I UIK kommer Lisa därför också att ha en tränarfunktion i juniorlagen och även verka som mentor för våra ungdomslandslagsspelare.

Robert Bergström om Lisa Dahlkvist:

– Utöver Lisas färdigheter som fotbollsspelare så kommer hon att bidra med trygghet och erfarenhet till vårt unga lag, vilket jag tror är viktigt i vår strävan att etablera oss i OBOS Damallsvenskan. Lisa har spelat många matcher på högsta nationella och internationella nivå, vilket vi kommer att få stor nytta av. Hon kommer att få all den tid hon behöver för att komma tillbaka från sin hälseneskada så inledningsvis får hon bidra utanför planen. Hon har visat på en stor vilja att återigen representera Umeå IK och det känns verkligen bra för oss.

Några frågor till Lisa Dahlkvist:

Hur kommer det sig att du väljer att komma tillbaka till UIK?

– Det är mycket hjärta och själ i mitt val att återvända till Umeå och UIK. När jag och familjen fick möjlighet att köpa ett hus strax utanför Umeå så var valet enkelt. Tillbaka till mina rötter kring fotbollen och här finns hälften av våra närmaste släktingar.

 Vilka är dina känslor inför återkomsten?

– Jag blev redan som 15-åring ordinarie i allsvenska KIF Örebro men det var när jag kom till UIK som 18-åring som min fotbollskarriär började ta fart på riktigt och jag utvecklades till elit- och landslagsspelare. Här finns minnen som jag bär än idag och totalt blev det 3 SM-guld, ett guld i Svenska Cupen och två finaler i Champions League. Det är klart att känslan är fin inför att få återvända.

Vad tror du att du kommer att bidra med i UIK?

– Nu när jag är tillbaka vill jag bidra till att klubben återfår en ny era av vinnarkultur och känsla att vara bäst när det gäller. Min ambition är att hålla elitnivå i flera år till. Jag har stora krav på mig själv och arbetar hårt för att mina drömmar ska infrias igen.

Vilka är dina intryck av UIK idag som förening och som lag?

– UIK idag verkar vara en bra förening som fått ordning på sin ekonomi, har en tydlig värdegrund och satsar långsiktigt för att nå sina mål. Jag är imponerad över lagets prestation i Elitettan 2019 och med vilken målmedvetenhet dom arbetat för att ta sig tillbaka till OBOS Damallsvenskan. Jag ser många kvalitéer i laget och tror att vi på sikt kommer att bli ett topplag igen.

Vilka är dina långsiktiga framtidsplaner?

 – I framtiden ser jag mig själv fortsätta med elitfotbollen som tränare och ledare. Min tro är att UIK har den plattform som kan utveckla mig vidare. Jag har största respekt för klubben, tränaren Robert och hans team.

Foto: Bildbyrån

Umeå IK FF