Målet är nära för Vilma

Redan när Vilma Koivisto flyttade till Umeå var målet klart.
Hon och hennes nya klubb Umeå IK skulle ta steget upp till damallsvenskan.
Strax före klockan två på lördag kan målet vara nått.

– Vi ska visa att vi är seriens bästa lag och vinna matchen, säger Vilma Koivisto bestämt. Vi har haft damallsvenskan som mål ända från det att vi samlades första gången.

Den 19-åriga talangen från Rovaniemi i norra Finland kom till UIK via damallsvenska Piteå.

– I Piteå fick jag spela i en roll som inte passar mig. Här i UIK får jag mer utrymme och mer förtroende. Jag tycker själv att det har utvecklat mig jättemycket.

Vilma är en av få spelare som varit med från start i samtliga seriematcher. Hela tiden i den defensiva mittfältsroll hon haft sedan den första träningsmatchen i UIK. En roll som Vilma trivs i och som hon själv tycker har utvecklat henne.

– Jag tycker själv att jag tagit steg i utvecklingen på flera sätt men kanske mest på så vis att jag är aggressivare och bättre i mitt defensiva arbete, säger hon.

Att hon inte är ensam att tycka att hon utvecklats under säsongen visar bland annat det faktum att hon flera gånger blivit uttagen i det finska damlandslaget.

– Jag har fått vara med, se och lära men också fått spela men där är min roll och sättet man vill spela på inte alls som vi spelar i UIK, påpekar Vilma.

Hon betonar vikten av att hon och laget måste vara skärpt på lördag mot BP. Ett lag som UIK besegrade med 1-0 på bortaplan i våras.

– Vi gjorde ingen riktigt bra match då, slarvade lite i passningsspelet men avgjorde på slutet. Det var Lisa Björk som gjorde målet och jag tycker att vi ändå vann rättvist, säger Vilma.

Vinna tycker hon satt UIK ska göra den här gången också. Vinna och därmed säkra uppflyttning till damallsvenskan redan nu trots att det återstår fyra omgångar efter lördagens match.
Målsättningen att ta steget upp kan alltså vara uppfylld redan nu i helgen men Vilma menar att det inte går att slå sig till ro bara för det.

– Det är mycket som måste förbättras innan vi är mogna för damallsvenskan, säger hon. Det är en mycket tuffare serie men vi har tagit stora steg i utvecklingen den här säsongen.
Själv spelar hon fotboll på heltid nu sedan hon tidigare i höstas blev klar med gymnasiet.

– Det tog några månader extra eftersom jag bytte skola och inte riktigt fick ihop det där i början, förklarar Vilma.
På plan har hon hur som helst fått ihop det hela tiden. Det räknar Vilma Koivisto med att få på lördag också.

Det räknar tränare André Ghanbari också med.
-BP är ett mycket bättre lag än i våras men det är vi också. Därför kan matchen få en helt annan karaktär än mötet i våras men det är helt klart att vi går för seger. Målet har hela tiden varit att gå upp. Det skulle vara jätteskönt att säkra det redan i helgen.

GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF