Med anledning av beslutet att lägga ner elitverksamheten i Kopparbergs/Göteborg FC

Umeå IK FF beklagar det besked som lämnades igår tisdag att Kopparbergs/Göteborg FC lägger ner sin A-lagsverksamhet. Vi hoppas att det på något sätt ska gå att hitta en lösning för fortsatt damfotboll i Göteborg på högsta nivå.

Bakgrund

Kopparbergs/Göteborg FC vann SM-guld för 6 veckor sedan. Så sent som den 16 december spelade laget kvartsfinal i Champions League och är också kvalificerade för spel nästa år i CL.

Beskedet igår kom mycket oväntat och mottogs i övriga fotbolls-Sverige med stor förvåning och bestörtning. De skäl som ordförande Peter Bronsman anfört i mediaintervjuer är:

  • KGFC är en bromskloss för utvecklingen av damfotboll i Göteborgsområdet, om KGFC kliver undan får övriga klubbar bättre handlingskraft
  • Tjejerna i KGFC kan aldrig få samma förutsättningar/faciliteter som det stora europeiska klubbarna
  • Uppdraget att starta en satsning på damfotboll i Göteborg är slutfört, KGFC har spelat ut sin roll
  • En förutsättning för damfotboll på elitnivå är att föreningen också har herrfotboll

Uttalande Umeå IK FF

Umeå IK FF, liksom många andra klubbar i Sverige, är väldigt duktiga på att ta tillvara på de bästa talangerna från ca 15 års ålder och utveckla dom till att bli elitspelare på seniornivå. Vi är den oumbärliga länken mellan breddföreningarna och de bäst ekonomiskt rustade klubbarna i världen. Den rollen tar vi på allra största allvar.

Inom Umeå IK FF fortsätter vi vårt transparenta samarbete mellan styrelsen och de sportsliga ledarna. Tillsammans arbetar vi för en stark damfotboll lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Vi kommer att fortsätta med vårt långsiktiga och seriösa arbete för att unga tjejer ska ha trovärdiga drömmar, tydliga förebilder och de bästa förutsättningarna för att utvecklas som människa och elitidrottare.

 

Umeå IK FF