NIU – inkörsporten till elitfotbollen

Är du sugen på att kombinera elitinriktad fotbollsutbildning med gymnasiestudier?

Då är NIU, Dragonskolans elitidrottsgymnasium, det självklara valet.

Då får du fotboll på skolschemat i gymnasiet och samtidigt möjlighet till en utvecklande elitsatsning.

Fotbollsutbildningen har en tydlig elitfotbollskaraktär där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. Nationellt godkänd fotbollsutbildning innebär bland annat att ansvarig tränare håller högsta klass och har en utbildningsnivå på lägst ”Elite Youth A diploma” på Svenska fotbollförbundets tränarstege.

Umeå IK FF har ett nära samarbete med NIU på Dragonskolans elitidrottsgymnasium. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i UIK:s organisation. Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar.

– I år kom vi till SM-final i Svenska spel F19 där vi föll i en tight match mot Eskilstuna. I skol-SM vann vi för andra året i rad när vi slog Växjö övertygande, säger tränaren Andreas Bengtsson och fortsätter:

– Faktum är att vi är ensam som förening Sverige som har lyckats kvalat in till slutspel hela sex år i rad.

Tydlig röd tråd

Träningen på Dragonskolan sköts av just Andreas Bengtsson (Umeå IK FF), Örjan Andersson (tidigare bland annat Umeå FC) och Johan Norberg (målvaktstränare).

Andreas Bengtsson håller i träningar både på skolan och i föreningens F19-lag. Därmed erbjuds träning som går hand i hand med föreningsträning och skolträning, vilket i sin tur skapar en tydlig röd tråd för varje spelares individuella utveckling. Träningstiderna med Umeå IK FF är schemalada direkt efter skolan så att spelarna får mer tid till studier och fritid.

Noterbart är att man som elev på Dragonskolans elitidrottsgymnasium är unik så tillvida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet. Det finns dessutom en anställd elevboendekoordinator på heltid som administrerar elevernas boenden som finns som stöd under hela gymnasietiden.

– All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass fotbollsspecifikt och ett pass allmän fysisk träning eller teori, berättar Andreas Bengtsson.

Dragonskolan har också ett nära samarbete med idrottsmedicin där alla antagna spelare får göra tester för att kunna anpassa sin träning samt förebygga skador på bästa sätt.

Vid tidigare antagningar har spelare kommit från bland annat Kiruna, Sundsvall, Trelleborg, Härnösand, Örnsköldsvik, ja, ända från Bodö i Norge och Vasa i Finland. Det är med andra ord ingen tvekan om att NIU-utbildningen vid Dragonskolan blivit en fullträff, sett både ur en skolmässig och ur en sportslig synvinkel.

– Umeå IK FF har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen, menar Andreas Bengtsson.

Tätt samarbete

Andreas Bengtsson hyllar konceptet och konstaterar samtidigt att hela 17 spelare från NIU/juniorlaget har spelat a-lagsfotboll Umeå IK FF under säsongen 2017.

– Det täta samarbetet mellan a-laget och juniorlaget – till exempel att man tränar samtidigt – innebär kvalitetstid och lediga kvällar vilket är positivt både för studierna och för den sociala gemenskapen. Vi är dessutom den enda föreningen på elitnivå som har samarbetsavtal med en niu-skola på orten som finns i Norrland påpekar Andreas Bengtsson.

Vi satsar även på att eleverna ska få en bra start då vi de senaste åren valt att åka till Gothia Cup med nya NIU-elever samt nuvarande årskurs 1. Inför säsongen åker vi även på utvecklingsläger för att stärka lagsammanhållning och för att lägga fokus på fotbollen under en hel vecka. Senaste året var vi på läger i Cypern vilket också blir av 2018.

Sista ansökningsdag till NIU på Dragonskolans elitidrottsgymnasium för hösten 2018 är den 1 december 2017 och givetvis är även spelare utanför distriktet välkomna att komma in med en ansökan.

– Det är viktigt att alla som är intresserade av att elitsatsa verkligen söker och att man inte avstår på grund av tidigare meriter, påpekar Andreas Bengtsson.

Samtliga spelare som söker kommer att kallas till en uttagningsdag måndag den 18 december. Vi kommer även att ha en reservdag i januari. Datum ej fastställt.

Ansökningsblanketter/formulär hittar du på Västerbottens fotbollförbundets hemsida:

http://vasterbotten.svenskfotboll.se/fotboll-i-skolan/fotbollsgymnasier/niu_2018/

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå IK FF kan ni kontakta:

Tränare Andreas Bengtsson andreas.bengtsson@umea.se 070-566 88 63

Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05

http://www.skola.umea.se/skolor/gymnasieskolor/dragonskolan/sidor/studera-hos-oss/dragonskolans-elitidrottsgymnasium.html

 

 Bilden: Frida Jonsson och Madeleine Norberg. Två av spelarna som gått hela vägen från juniorlag upp till A-laget, samtidigt som man läste på Dragonskolans elitidrottsgymnasium.

 

 

Umeå IK FF