NIU – inkörsporten till elitfotbollen

Brinner du för fotboll och vill bli spelare på elitnivå? Sök till NIU på Umeå elitdrottsgymnasium, så har du stora möjligheter att nå dina drömmars mål!
Fotbollsutbildningen har en tydlig elitfotbollskaraktär där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. Nationellt godkänd fotbollsutbildning innebär bland annat att ansvarig tränare håller högsta klass och har en utbildningsnivå på lägst ”Elite Youth A diploma” på Svenska fotbollsförbundets tränarstege.

Umeå IK FF har ett nära samarbete med NIU på Umeå Elitidrottsgymnasium. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i UIK:s organisation. Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar.

– I år kvalificerade vi oss till SM-slutspelet för 9.e året i rad. Det har ingen annan förening i Sverige lyckats med, säger tränaren Andreas Bengtsson. Vi lyckades även vinna SM-GULD i F17 efter en spännande final mot IFK Göteborg

I verksamheten har spelare som Lina Hurtig och Selina Henriksson utbildat sig och vunnit SM-guld. Hela 14 spelare i den nuvarande truppen i Umeå IK FF som spelar i OBOS Damallsvenskan kommer ifrån NIU/juniorverksamheten.

En annan faktor som visar på kvalitén i verksamheten är att Umeå IK FF är en av tre föreningar som är rankade som femstjärniga när elitföreningen damfotboll (EFD) gör sin årliga bedömning.

Bild: Selina till vänster när hon vann SM-guld

Tydlig röd tråd

Träningen på NIU sköts av Andreas Bengtsson (Umeå IK FF), Örjan Andersson (tidigare bland annat Umeå FC) och Johan Norberg målvaktstränare (tidigare i Umeå IK FF a-lag).

Andreas Bengtsson håller i träningar både på skolan och är junioransvarig för Umeå IK FFs juniorverksamhet. Därmed erbjuds träning som går hand i hand med föreningsträning och NIU-träning, vilket i sin tur skapar en tydlig röd tråd för varje spelares individuella utveckling. Träningstiderna med Umeå IK FF är schemalagda direkt efter skolan så att spelarna får mer tid till studier och fritid.

Noterbart är att man som elev på Umeå elitidrottsgymnasium är unik så till vida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet. Det finns dessutom en anställd elevboendekoordinator på heltid som administrerar elevernas boenden som finns som stöd under hela gymnasietiden.

På skolan får eleverna mellanmål förmiddag och eftermiddag. Lunchen serveras på skolan som en foodcourt. Det finns alltid minst tre rätter att välja bland och all mat är lagad från grunden.

Bild: Nuvarande NIU årskurs 3-tjejer.

– All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass fotbollsspecifikt och ett pass allmän fysisk träning eller teori, berättar Andreas Bengtsson.

Vid tidigare antagningar har spelare kommit från bland annat Kiruna, Sundsvall, Trelleborg, Härnösand, Örnsköldsvik, ja, ända från Bodö i Norge och Vasa i Finland. Det är med andra ord ingen tvekan om att NIU-utbildningen vid Umeå elitidrottsgymnasium blivit en fullträff, sett både ur en skolmässig och ur en sportslig synvinkel.

– Umeå IK FF har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen, menar Andreas Bengtsson.

Tätt samarbete

I årets A-trupp säsongen 2020 är det 14 st spelare som gått NIU och/eller spelat i juniorlaget tidigare.

– Det täta samarbetet mellan a-laget och juniorlaget – till exempel att man tränar samtidigt – innebär kvalitetstid och lediga kvällar vilket är positivt både för studierna och för den sociala gemenskapen. Vi är dessutom den enda föreningen på elitnivå som har samarbetsavtal med en NIU-skola på orten som finns i Norrland, påpekar Andreas Bengtsson.

Vi satsar även på att eleverna ska få en bra start då vi de senaste åren valt att åka till Gothia Cup med nya NIU-elever samt nuvarande årskurs 1. Inför säsongen åker vi även på utvecklingsläger för att stärka lagsammanhållning och för att lägga fokus på fotbollen under en hel vecka. Senaste åren var vi på läger i Cypern, i våras var det planerat ett läger i Portugal som tyvärr fick ställas in p.g.a. Covid-19.

Sista ansökningsdag till NIU på Umeå elitidrottsgymnasium är den 1 december och givetvis är även spelare utanför distriktet välkomna att komma in med en ansökan.

– Det är viktigt att alla som är intresserade av att elitsatsa verkligen söker och att man inte avstår på grund av tidigare meriter, påpekar Andreas Bengtsson.

Samtliga spelare som söker kommer att kallas till en uttagningsdag i januari.

Ansökningsblanketter/formulär hittar du här:

https://gymnasieansokan.svenskfotboll.se/

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå IK FF kan ni kontakta:

Tränare Andreas Bengtsson andreas.bengtsson@umea.se 070-566 88 63

Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05

https://www.skola.umea.se/skolor/gymnasieskolor/maja-beskowgymnasiet/sidor/studera-hos-oss/umea-elitidrottsgymnasium.html