Nu väntar slaget om Norrland

Piteå IF och Umeå IK FF är som bekant de två nordligaste lagen i damallsvenskan.

Nu väntar den första delen av slaget om Norrland.

– Traditionen bjuder att det som alltid blir spännande, tufft och jämnt, säger Torbjörn Nordström, UIK:s assisterande tränare.

Torsdag kväll möts Piteå IF och Umeå IK FF på LF-Arena.

En intressant match av flera anledningar. Dels för att det är ett tvättäkta norrlandsderby, dels för att det är två lag som möts som har spelat bra på sistone och i båda fallen är på uppgång.

– Det verkar vara stigande form på båda lagen så det kan nog bli en riktigt bra match, säger Torbjörn Nordström.

Piteå kommer till derbyt efter två raka vinster – imponerande 3-0 borta mot Eskilstuna United och senast 2-1 hemma mot Hammarby. Siffror som imponerar, kanske också på Torbjörn Nordström.

– Absolut. Att Piteå vinner med 3-0 mot hemmastarka Eskilstuna är verkligen imponerande. Deras fasta situationer och deras omställningsspel är nog saker som imponerar allra mest.

För UIK:s del har det också sett ljusare ut på sistone. Visserligen blev det förlust hemma mot Rosengård med 0-2, men där spelet lovade mer och sen 3-1-segern borta mot Kopparbergs/Göteborg i den senaste matchen efter riktigt övertygande spel.

Plötsligt fanns beslutsamheten där och äntligen lossnade målskyttet där båda anfallarna, Lina Hurtig och Jenny Hjohlman, hamnade i målprotokollet.

– Vi gjorde en bra första halvlek, trots att vi låg under med 0-1. Att utdelningen sen kom i den andra rundan var bara ett bevis på att vi var på rätt väg.

Vad kan vi då förvänta oss för typ av match i det prestigeladdade derbyt på LF-Arena. Traditionellt brukar det ju bli täta matcher när Piteå IF och Umeå IK FF möts.

– Den här matchen kommer inte att bli något undantag. Förhoppningsvis har segern i Göteborg gett oss den boost som vi kan ta med oss till Piteåmatchen. Sen räknar vi ändå med att det här är en match där vi inte kommer att få någonting gratis. Det blir en kamp om poängen, slutar Torbjörn Nordström.

Umeå IK FF åker till Piteå med följande trupp:Tove Enblom, Malin Reuterwall, Elin Landström, Hanna Glas, Johanna Nyman, Hanna Sandström, Linnea Åberg, Lina Hurtig, Jenny Hjohlman, Sara Mellouk, Amanda Berglund, Selina Henriksson, Rita Chikwelu, Emmi Alanen, Emma Åberg Zingmark, Tuija Hyyrynen, Lisa Lantz, Hanna Boubezari.

Umeå IK FF