Nye tränaren var förstavalet

När Robert Bergström tackade nej fanns det ett namn som var hetare än alla andra.
Nu är det klart. Samuel Fagerholm är Umeå IK:s nye tränare.

– Jag har hört mycket gott om Umeå IK och det ska bli roligt att bygga vidare på den grund som finns i föreningen, berättar Samuel Fagerholm.

Ålänningen Fagerholm, vann som huvudtränare både serien och cupen i Finland.
Bara 28 år gammal vill han nu fortsätta tränarkarriären i Sverige och Umeå IK.

– Jag har samtalat en hel del med Robert (Bergström, tidigare tränaren) och har dessutom sett laget en del matcher på video, fortsätter Samuel Fagerholm.

Rent fotbollsmässigt har han en lite annan syn på hur han vill att laget ska spela än vad föregångaren hade.

– Jag vill kontrollera spelet precis som Robert men jag vill också kunna gå framåt lite fortare. Jag vill i vissa lägen spela lite rakare men annars är det mycket i mitt sätt att tänka som överensstämmer med Roberts, påpekar Samuel Fagerholm.

UIK:s ordförande är mycket nöjd med att klubben lyckats kontraktera den nye tränaren:

– Med Samuels egenskaper och vinnande historik, kommer han att passa perfekt in i UIK´s
storsatsning tillbaka till OBOS Damallsvenskan, säger Krister Ruth.
– Vi är ett av de starkaste varumärkena inom svensk fotboll, har handplockat in flera viktiga kompetenser till föreningen och kommer framöver att presentera fler glada och positiva nyheter. Vår målsättning är att vara Sveriges bästa
damfotbollsklubb – på flera plan – och dit ska vi nå!

Samuel Fagerholm är också medveten om att målsättningen är att snarast möjligt ta klubben tillbaka till damallsvenskan.
Satsningen är långsiktig. Tränarkontraktet löper över tre säsongen med option att förlängas berättar föreningens sportsligt ansvariga Britta Åkerlund.

Den nye tränaren flyttar med hela familjen, sambo och två barn, till Umeå i början av 2021. Sambon Matilda ska plugga på universitetet och Samuel ska jobba heltid som tränare med huvuduppgift att föra representationslaget tillbaka till damallsvenskan.
Innan dess hoppas föreningen att ytterligare några pusselbitar ska ha fallit på plats både på spelarsidan och ledarsidan.
Den första och kanske viktigaste pusselbiten var tränarfrågan. En fråga som nu fått en  bästa möjliga lösning enligt Umeå IK:s ordförande och sportsliga ledning.

GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF