Samuel Fagerholm lämnar som huvudtränare i Umeå IK

Umeå IK och A-lagstränaren Samuel Fagerholm har enats om att Fagerholm senast den 31 december lämnar sitt uppdrag. Båda parter har gemensamt beslutat att nyttja den klausul i kontraktet som möjliggör att avtalet annulleras vid nedflyttning i seriesystemet.

För Umeå IK har säsongen 2022 varierat mellan högsta glädje och djupaste besvikelse. Det stora glädjeämnet återfinns på ungdomssidan med SM-guld för F19 och SM-silver för F17. I övrigt har året varit en missräkning såväl prestations- som resultatmässigt för A-laget och dessutom även ekonomiskt för föreningen. En stor omdaning och ett stålbad är att vänta.

När Samuel Fagerholm anslöt som huvudtränare för A-laget inför säsongen 2021 hade båda partner stora förhoppningar. I bagaget hade Fagerholm, som huvudtränare för Åland United, med sig vinster i både Finska cupen och den Nationella damligan. 2021 blev också en stor sportlig framgång där Umeå IK sopade mattan med motståndet i Elitettan, 16 poängs marginal till tvåan IFK Kalmar och avancemang till OBOS Damallsvenskan. Men 2022 skulle bli en stor besvikelse och året har varit mycket slitsamt och energikrävande för alla involverade. I omtaget för 2023 är både Samuel Fagerholm och Umeå IK överens om att nya krafter behövs.

Samuel Fagerholm:

– Det finns både en stolthet över vad vi lyckades göra 2021 och en stor besvikelse över den gångna säsongen som varit. Utmaningarna har varit många och trots ihärdigt arbete från alla inblandade så lyckades vi inte klara oss kvar i Damallsvenskan. Det är framför allt tråkigt för spelarnas skull som förtjänar att tävla på högsta nivå. Jag kommer personligen vara flera erfarenheter rikare efter min tid i UIK. Jag vill tacka för förtroendet från styrelsen, dels när jag rekryterades, dels när det blåst snålt med sviktande resultat. Jag är säker på att klubben har en ljus framtid med alla unga talanger som är på kommande.

Sportchef Jörgen Crovin:

– Vi vill tacka Samuel för sina 2 år i UIK, en noggrann och målinriktad ledare som har många fina fotbollsår framför sig. Vi skiljs åt i samförstånd och känner att efter årets slit, resultat och degradering så behöver båda parter en nystart. Nu pågår planeringen för fullt inför spelet i Elitettan 2023 där det kommer att vara en stark prägel av lokala spelare.

Ordförande Krister Ruth:

– Jag vill börja med att tacka Samuel Fagerholm för hans tid tillsammans med oss. Samuel är en kunnig, varm och lättsam person som jag har trivts mycket bra tillsammans med, dessutom är Samuel en sann föreningsmänniska. Tack Samuel och stort lycka till med dina framtida uppdrag och åtaganden!

Nu står vi inför ett rejält omtag i Umeå IK. Först måste vi klara 2022 ekonomiskt, det fattas fortfarande ca 800 tkr, och därefter bygger vi ekonomiskt sparsamt inför 2023 och kommande år. En återhållsam balanserad budget 2023 är lagd och med den som grund hoppas vi att Umeås näringsliv sluter upp bakom oss för en jämställd idrott, för unga tjejer och för Umeå.

 

Umeå IK FF