Seger i cupen och klart för gruppspel

Umeå IK åkte några mil söderut, närmare bestämt till Örnsköldsvik, under onsdagskvällen. På fotbollsmenyn stod cupmatch mot div 1-laget Själevads IK och i potten låg en plats i nästa års gruppspel i Svenska cupen.

Som förväntat var det UIK som var kraftigt spelförande matchen igenom. Det skulle dröja till matchminut 22 innan UIK fick hål på hemmalaget. Inför de drygt 100 åskådarna på Skyttis IP kunde Alexandra Sandström sätta en retur i mål efter ett distansskott från Monica Jusu Bah.

I andra halvlek gjorde UIK en rad justeringar i spelet och det gjorde också att fler chanser kunde skapas. Det var därför något chockartat när Själevad i en framgångsrik kontring kunde sätta 1-1 efter ett snyggt avslut av Lisa Törmä. Otagbart skott mot Agnes Granberg i UIK-målet.

Efter kvitteringen fortsatte dock UIK mala på och utdelningen skulle till sist komma, tre gånger om. Henna Honkanen satte två mål och Tilde Westman. Utöver detta så stod hemmalagets målvakt för en bra straffräddning och i ett annat läge stod ribban i vägen på en nick efter hörna.

Matchen slutade dock 4-1 till UIK och därmed är avancemanget klart till gruppspelet som avgörs vårvintern 2022. Vilka motståndarna blir återstår att se, lottningen sker under hösten.

– Det var ett resultat som satt lite väl långt inne. Vi förde spelet matchen igenom. Men vi hade bara 1–0 efter första halvlek. I andra gjorde vi det bättre och skapade många målchanser, men då lyckades de göra ett snyggt mål på en av de få chanser de hade och det blev lite nerv. Jag tycker att det var en väl genomförd insats av oss till slut och det är alltid klurigt med de här cupmatcherna. Jag är nöjd över att vi är vidare och nu får vi förhoppningsvis bra gruppspelsmatcher till våren, säger Umeå IK-tränaren Samuel Fagerholm till VK.

Foto: Michael Smolski (från tidigare matcher under säsongen)

Umeå IK FF