Seger räckte inte -UIK åker ur

Ett tidigt mål och sedan hård kamp till sista sparken gjorde att Umeå IK vann den sista matchen.
Fast den hjälp som laget hade behövt från andra lag kom inte. Därför får UIK lämna damallsvenskan efter bara en säsong i högsta serien.

– Vi visste vad som krävdes och gjorde vad vi kunde. Jag är väldigt stolt över tjejerna och över vad vi har presterat under säsongen, sa tränaren Robert Bergström.

Eva Nyström gav UIK ledningen och därmed också hopp om nytt kontrakt redan i den femte minuten. Nyström tryckte in en frispark stenhårt just invid stolpen utan chans för Eskilstunas målvakt.
Så långt såg allt bra ut men förutsättningarna var att det förutom seger krävdes att Djurgården tappade poäng eller att Piteå tappade tre för att UIK skulle klättra över nedflyttningsstrecket.
Nu vann både Djurgården och Piteå och det betyder att UIK, trots inspelade 23 poäng tvingas lämna serien.

– Förra säsongen klarade sig Djurgården kvar på 14 poäng. Vi har tagit 23 men måste ändå lämna, fortsätter Robert Bergström.

Robert Bergström återkommer gång på gång till hur stolt han ändå är över lagets insatser under säsongen.
– Vi har haft en tydlig spelidé som vi genomför på ett mycket konsekvent sätt. Vi har stundtals spelat en mycket bra fotboll och alla spelare har hela tiden jobbat för varandra och för laget.

UIK-tränaren återkommer också till det faktum att han och laget som nykomling visste att det skulle bli tufft att klara sig kvar.

– Vi har haft en bred trupp med många både talangfulla och utvecklingsbara spelare som kan ta ytterligare steg redan nästa säsong.
– Klubben har en bra verksamhet med många talangfulla yngre spelare i våra yngre lag, fortsätter Robert Bergström och berättar att han, den övriga ledningen och spelarna tillsammans ska summera säsongen på tisdag.

Innan dess vill han inte säga mycket vare sig om sin egen eller övrigas tankar om framtiden.
För att avslutningsvis återvända till matchen mot Eskilstuna så menar Robert Bergström att alla spelare verkligen stred och gjorde allt de kunde hela vägen fram till slutsignalen.

– Kanske blev vi lite för rädda om de tre poängen och därmed lite för försiktiga men nu kan jag inte känna annat än stolthet över vad vi har åstadkommit under säsongen. Vi åker ur med minsta möjliga marginal. Med lite distans till det hela tror jag ändå att klubben går en ljus framtid till mötes, slutar Robert Bergström innan han och de övriga laget lämnade Eskilstuna med tre poäng men utan nytt kontrakt i damallsvenskan.

GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF