Skellefteåtalangen Tuva Skoog kommer till Umeå IK FF

Umeå IK FF kan nu presentera ännu ett nyförvärv inför säsongen 2022 och OBOS Damallsvenskan. Det är Skellefteåtalangen Tuva Skoog som har tecknat ett 3-årigt avtal med UIK. Hennes moderklubb är Morön BK och där har hon fått hela sin fotbollsfostran ändå tills nu då hon väljer att flytta till Umeå och Umeå IK FF.

 Huvudtränare Samuel Fagerholm om Tuva Skoog:

– Det känns väldigt spännande att vi får en så lovande ung spelare som Tuva. Jag tror verkligen att hon kommer att få en jättebra utvecklingskurva i den nya miljö som det innebär att komma till UIK och OBOS Damallsvenskan. Tuva har många intressanta spetsegenskaper som vi kan bygga vidare på och de ska bli roligt att få göra det tillsammans.

Tuva Skoog om att sin fortsatta fotbollskarriär och flytten till Umeå:

– Jag ser mycket fram emot tiden som kommer och jag har fått en väldigt bra bild av UIK och Samuel vilket gjort att jag tror att detta är det bästa alternativet för mig. Jag känner att samarbetet mellan skolan och föreningen ger mig bra förutsättningar att kunna kombinera mina studier med fotbollen.

UIK har en professionell miljö och ett spelsätt som jag gillar vilket förhoppningsvis kommer att leda till att jag kan ta stora steg i min utveckling. Det ska bli jättekul och spännande att få bli en del av laget och klubben. Som sagt ser jag enormt mycket fram emot den kommande säsongen och att få göra mitt bästa för att hjälpa laget att nå sina mål!

Kort om Tuva Skoog:

16-åriga Tuva Skoog är en unik fotbollstalang och troligen Sveriges bästa spelare i årgången födda 2005. Hon började spela fotboll vid 5-6 års ålder och debuterade i Moröns A-lag i Elitettan redan 2019 som 14-åring. Hon har sin unga ålder till trots hunnit med tre säsonger i Elitettan innan hon nu tar steget till Umeå IK och OBOS Damallsvenskan. Tuva har tilldelats hon Bengt O Gullesjös ungdomsstipendium, ett årligt pris som tilldelas en 15-åring på både flick- och pojksidan i Västerbotten. Bland tidigare pristagare återfinns t ex den förra stjärnspelaren i Umeå IK, Hanna Ljungberg, samt den nuvarande U23-landslagsspelaren Wilma Carlsson. På landslagsnivå har Tuva Skoog sedan i juli hunnit med 8 matcher med bl a 3 matcher i EM-kvalet för F17 där hon gjorde mål mot både Frankrike och Wales.

I och med flytten från Skellefteå till Umeå kommer Tuva Skoog att fortsätta sina gymnasiestudier vid Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskowskolan.

Umeå IK FF