Therese Simonsson klar för två år i Umeå IK FF

Therese Simonsson, 21 år, lämnar AIK och har skrivit på för Umeå IK de kommande två åren. Under årets säsong kämpade AIK länge med Umeå IK i Elitettans toppstrid. UIK lyckades bäst och tog steget upp till OBOS Damallsvenskan, AIK fortsätter ytterligare en säsong i Elitettan. AIK var dock det lag som gjorde flest mål i Elitettan och Therese stod själv för 22 mål i seriespel och 28 mål totalt räknat AIK:s alla tävlingsmatcher. Dessutom hade hon 14 assist och hela 42 poäng på 31 spelade tävlingsmatcher. Som om det inte vore nog så tilldelades Therese förra veckan priset ”Årets genombrott” på Elitettangalan. Therese Simonsson, som har Vasalunds IF som moderklubb, kom till AIK inför säsongen 2018 via Älta IF och IK Uppsala. I ungdomslandslagen har hon hunnit med elva U17-, sju F19- och två U23-landskamper. Till Umeå IK ansluter Therese efter årsskiftet.

Robert Bergström om värvningen av Therese Simonsson:

– Vi har följt Therese under flera säsonger och jag tycker att hon har tagit stora kliv i sin utveckling under det senaste året. Det är en ung och utvecklingsbar spelare med erfarenhet av svensk elitfotboll som verkligen vill ta sig an utmaningen av att spela i OBOS Damallsvenskan. Hennes styrkor ligger i hennes djupledsspel, en bra avslutsteknik och noggrannheten i spelet med boll.

Några frågor till Therese Simonsson:

Vad fick dig att i konkurrens med andra damallsvenska klubbar välja just Umeå IK?

– Jag fick ett väldigt bra intryck när jag var uppe och hälsade på, Robert (Bergström) är noggrann och vet vad han vill med sin fotboll. Umeå IK som förening vet vad som krävs på denna nivå och jag tycker att det ska bli riktigt kul att få spela för klubben.

AIK och UIK möttes ju i Elitettan i år och du har nu efter säsongen även besökt Umeå IK, vilken bild har du fått av laget och föreningen?

– Umeå är ett lag som håller ihop och även ett spelande lag som har en tydlig spelidé. Sedan fick jag också ett väldigt positivt intryck av Umeå IK som förening.

Vad tycker du att dina styrkor är och vad kan du kan bidra med i OBOS Damallsvenskan?

– Mina styrkor är främst min teknik, snabbhet och djupledslöpningar. Sedan hoppas jag även kunna bidra med lite mål.

Foto: Linus Kilander

Umeå IK FF