UIK bjöd starkt motstånd

Nära men ändå en bit ifrån.
Marginalerna var inte på Umeå IK:s sida i cupsemifinalen mot damallsvenska Eskilstuna United.
Gästerna vann med 4-2 efter en match där UIK hängde med ända fram till slutet men inte riktigt hade marginalerna med sig.

– Vi gör det väldigt bra långa stunder men har inte marginalerna med oss, menade en besviken Samuel Fagerholm, tränare i Umeå IK efter matchen.

Inledningen av matchen var lite avvaktande från UIK:s sida. Eskilstuna inledde tuffare och mer beslutsamt.
– Vi är lite tveksamma och Eskilstuna är lite tuffare  och vinner många närkamper, säger Samuel Fagerholm.

Det var också Eskilstuna som genom landslagsmeriterade Loreta Kullashi tog ledningen efter en knapp halvtimmes spel efter en lite tveksam insats av hemmaförsvaret.
UIK kvitterade dock innan paus när Rosa Herreros Ossorio nickade in en fint slagen hörna från Vilma Koivisto.
UIK hade ytterligare lägen till nätkänning innan paus.

Strax före Eskilstuna ledningsmål var det en situation i Eskilstunas straffområde där många menade att UIK borde ha tilldömts en straff men domaren vinkade avvärjande.

– Vi borde fått en straff där, det syns klart när man ser TV-bilderna, menar Samuel Fagerholm.

Någon straff blev det inte och heller inga fler mål innan paus.

I den andra halvleken tog gästerna ledningen efter ett nytt tveksamt ingripande av hemmaförsvaret. Som om det inte var nog så fick Eskilstuna en straff bara några minuter efter ledningsmålet. En straff som Samuel Fagerholm och den övriga UIK-bänken menade var felaktig. Felicia Rogic förvaltade straffen och gav Eskilstuna ledningen med 1-3.
Det var dock ytterst nära att Agnes Granberg i hemmamålet hade räddat straffen. Granberg gick nämligen åt rätt håll men hade händerna på det hårda skottet men förmådde inte tippa bollen utanför målet.

UIK gav dock inte upp utan jagade ett reduceringsmål. Målet kom sedan inhoppande Alexandra Sandström kyligt petade bollen förbi Eskilstuna målvakt efter ett friläge. Då återstod bara minuter av matchen och istället för en kvittering från hemmalaget kunde Eskilstuna kontra in 2-4 och därmed stänga matchen.

– Jag hann inte tänka så mycket. Var lite överraskad hur jag fick med mig bollen och petade sedan bara på sidan av målvakten, sa Alexandra Sandström efter sitt mål som betydde 2-3 och nytt hopp för hemmalaget. Alexandra, som gjorde det avgörande målet i förra helgens möte med Djurgården.
– Visst vill jag gärna spela från start men det är tuff konkurrens om platserna så det är bara att kämpa vidare, fortsatte Alexandra Sandström.

Totalt sett menade UIK-tränaren Samuel Fagerholm ändå att han är mycket nöjd med lagets insatser i Svenska cupen.

– Visst hade vi gärna gått till final men det finns många bra saker som vi ändå kan ta med oss från våra matcher i cupen.

Den 17 april inleds Elitettan med för UIK:s del match mot Bollstanäs på hemmaplan.

Text: Gunnar Johnsson
Foto: Michael Smolski

Umeå IK FF