UIK pilotförening i projektet Alla dagar

Vi är en stolt pilotförening i initiativet Alla dagar. Initiativet som tar bort tabun och skapar mer kunskap till föreningar, tränare och spelare om mens och fotboll. Vi är med och bidrar till att flickor, kvinnor och kvinnliga ledare får rätt förutsättningar att spela fotboll trots sin menstruation – alla dagar, inte bara vissa.

Det är verkligen på tiden att man tar upp ämnet inom idrotten, mens är inte något som ska behöva stoppa någon, säger Klara Jonsson Kling, junioransvarig för UIK F17 och assisterande tränare för UIK F19.

-Många spelare och tränare upplever fortfarande att mens är svårt att prata om och att det är tabubelagt. Detta är något vi vill ändra på tillsammans med pilotföreningarna. Genom lokalt engagemang hoppas vi kunna få i gång diskussionen och öka kunskapen kring mens inom fotbollen. Vi hoppas att Umeå IK:s engagemang i Alla dagar ger ringar på vattnet och att fler föreningar vill vara med och bryta tabun om mens, säger Per Widén, utbildnings- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

Mer info: SvFF utbildar föreningar om mens – Organisation och samhälle (svenskfotboll.se)

Vi bryter tabun och ökar kunskapen om mens! – Organisation och samhälle (svenskfotboll.se)

Umeå IK FF