Umeå IK FF bjuder in till två syntolkade fotbollsmatcher

I samarbete med Parasport Västerbotten, SRF Västerbotten, Norrlandsoperan och Umeå Teaterförening bjuder Umeå IK FF in till två syntolkade fotbollsmatcher. Även ledsagare följer med gratis.

Söndag 5 september kl. 13.00 UIK – Lidköpings FK

Plats: Umeå Energi Arena Sol

Samling 30 minuter före matchstart vid huvudentrén. Plats: Umeå Energi Arena Sol

Samling 30 minuter för matchstart vid huvudentrén.

Anmälan senast torsdag 2 september till Parasport Västerbotten, kjell.thelberg48@gmail.com eller 076-80 000 58

 

Söndag 26 september kl. 16.30 Umeå IK – IFK Norrköping FK

Plats: Umeå Energi Arena Sol

Samling 30 minuter före matchstart vid huvudentrén.

Anmälan senast torsdag 23 september till Parasport Västerbotten, kjell.thelberg48@gmail.com eller 076-80 000 58

 

Kraftsamling för syntolkad sport och kultur i Umeå

Synskadades Riksförbund (SRF) Västerbotten inleder samarbete med Parasport Västerbotten, Norrlandsoperan och Umeå Teaterförening och presenterar höstens nystartade samverkan för syntolkade sport – och kultursportevenemang.

-Sport- och kulturupplevelser blir tillgängliga för fler genom att vi skapar ett långsiktigt och varierat samarbete kring syntolkade live-arrangemang, säger Britta Amft, projektledare vid Norrlandsoperan.

Hösten 2021 bjuder på ett omväxlande program med sport, teater, opera och dans som görs tillgänglig för personer med synnedsättning genom live-tolkning. SRF sammanställer hela programmet under namnet ”Kikaren” och samordnar bokningarna.

-Det ska vara lätt att ta del av kultur och sport live, och därför vill vi hjälpa

våra medlemmar att hitta aktiviteter och underlätta det praktiska. Meningen är att vi från och med nu ger ut Kikaren halvårsvis för hösten och våren med de syntolkade evenemang som är aktuella då.

Men hur fungerar syntolkning rent praktiskt? Thomas Sandström, själv engagerad i SRF sedan många år, beskriver det lite som att lyssna på en fotbollsmatch live på radion. Där är det också en live-händelse. Publiken har hörlurar och upplever matchen genom ljudet från arenan tillsammans med syntolkningen.

-Sport är vår största folkrörelse och engagerar många, både som aktiva utövare och åskådare på sportarenor. Vi arbetar för att fler med olika funktionsnedsättningar ska ges möjlighet att både själva delta i aktiviteter och som åskådare ta del av olika sportevenemang säger Kjell Thelberg från Parasport Västerbotten.

-Att alla människor ska kunna ta del av sport och kultur är en demokratifråga. Vi är glada att vi tillsammans kan öppna upp verksamheterna för fler och förhoppningsvis nå ut till personer som tidigare inte kunnat gå, avslutar Eva Lindau från Umeå Teaterförening.

 

 

För mer information kontakta:

Parasporten Västerbotten, Sofie Gustafsson, 070 528 05 43, sofie.gustafsson@parasport.se

Synskadades Riksförbund (SRF) Västerbotten, Ann Lindmark, 090-18 96 33, vasterbotten@srf.nu

Umeå Teaterförening, Eva Lindau, 070-341 72 48, Eva@umeateaterforening.se

Norrlandsoperan, Britta Amft, 073-823 13 93, britta.amft@norrlandsoperan.se

Syntolk, Stina Lundin, 070-483 67 44, stina.lundin@live.se

Umeå IK FF