Umeå IK FF värvar Glory Ogbonna, Nigeriansk landslagsspelare

Glory Ogbonna, 22-årig nigeriansk landslagsspelare, har skrivit på för spel med Umeå IK FF, ett avtal som även sträcker sig över säsongen 2022.

I sitt hemland har hon senast spelat för Edo Queens Football Club i Nigerian Women Premier League. Hon har också representerat U20-landslaget vid VM 2016 och 2018 och spelat ett 20-tal matcher för A-landslaget Super Falcons. I Super Falcons har hon numera en självskriven plats och kommer till Umeå direkt efter att Super Falcons träningsläger i Österrike avslutas den 24 juli.

Umeå IK FF har sedan 2010 haft förmånen att ha framstående Nigerianska fotbollsspelare i föreningen. Rita Chikwelu banade väg under sina 6 säsonger i UIK och följdes av Ogonna Chukwudi och Ebere Orji. Nu fortsätter Glory Ogbonna den stolta och framgångsrika traditionen.

Glory är en spelskicklig och klok spelare. Hon är snabb och har en bra vänsterfot men använder båda. Senast i A-landslaget slog hon hörnor och frisparkar från höger.

Samuel Fagerholm:

– Glory blir en viktig pusselbit i vårt lagbygge både nu i höst och inför kommande säsong. Det känns verkligen bra att efter en mycket lång process få presentera henne som vår spelare. Vi tror starkt på att Glory kommer att kunna tillföra kvalitet till laget men det kommer också att krävas en viss anpassningstid till ett nytt land och ett nytt lag med möjligtvis annorlunda spelstil. Hennes erfarenhet från internationella matcher kommer att hjälpa henne i den anpassningen på planen. Vi kommer att få nytta av Glory som fotbollsspelare på både kort och lång sikt.

Glory Ogbonnas tankar om flytten till Umeå och Umeå IK FF:

–Att spela utomlands har hela tiden varit mitt stora mål och jag är oerhört lycklig och tacksam över kontraktet med Umeå IK FF. Jag har pratat en del med Rita Chikwelu och med några andra landslagsspelare som spelar i Sverige. Alla säger att Umeå spelar en teknisk och snabb fotboll med bra passningsspel och det gillar jag.

Vad är dina styrkor?

–Jag är ganska allround och kan spela på olika platser i försvar och mittfält, men jag kommer att ge allt för att hjälpa mitt lag oavsett position. Jag gillar att träna och kommer att göra mitt yttersta för att bli en så bra spelare som möjligt. Vet inte om det är en styrka men jag hatar verkligen att förlora (skratt). Målsättningen är att spela med UIK i OBOS Damallsvenskan nästa år och jag har en stark tro på att vi kommer att lyckas tillsammans.

 Till sist:

Processen med värvningen av Glory Ogbonna påbörjades redan i vintras och tanken var att Glory skulle ha anslutit till truppen innan vårsäsongen startade. Administrativa problem fördröjde processen men nu inför att sommarens transferfönster öppnar är alla nödvändiga handlingar klara. Umeå IK FF vill rikta ett särskilt tack till Stig Lindmark och Perpetua ”Peppe” Nkwocha utan vars kontaktnät och hjälp övergången inte hade varit genomförbar.

Förra Sunnanåspelaren och landslagsstjärnan Peppe Nkwocha, som spelat i tre OS och fyra VM-turneringar för Super Falcons, bor efter avslutad karriär kvar i Skellefteå och har bra koll på talangfabriken i Nigeria:

–Det är olika spelsätt mellan Nigeria och Sverige och för en försvarare krävs nog litet mer träning i positionsspelet, menar Peppe Nkwocha. Det gäller att ha tålamod men jag känner väl till Glorys kvalitéer och vet att hon kommer att bli väldigt värdefull för Umeå. Jag är jätteglad både för Glorys och UIK:s skull och ser fram emot att få finnas i Glorys närhet, jag kommer att stötta henne på alla sätt jag kan.

 

Umeå IK FF