Umeå IK förstärker ledarstaben med en fotbollspsykologisk rådgivare

Karl Söderberg, 25 år, förstärker ledartrojkan i Umeå IK:s A-lag med en ny funktion, fotbollspsykologisk rådgivare.

Robert Bergström förklarar varför man har gjort denna rekrytering:

-Vi tittar alltid på hur vi ska kunna utveckla oss ytterligare inom alla områden och jag har känt ett behov av att få in någon som kan jobba med både spelare och ledare på såväl individ- som gruppnivå utifrån den psykologiska aspekten. I Karl får vi in en bred kompetens både inom idrottspsykologi och utifrån hans fotbollskunskap. Jag vill att han ska hjälpa oss med två stora frågeställningar; hur kan spelarna göra sin nästa aktion så bra som möjligt och hur kan de hjälpa sina lagkamrater till bättre aktioner. Idrottspsykologi är ett väldigt viktigt område och jag upplever att det fortfarande är ganska eftersatt i klubbarna och jag vill att det ska få en större plats hos oss inför nästa säsong.

Karl Söderberg är ursprungligen från Östersund, men studerar till psykolog i Umeå och tar sin examen till sommaren. Han har sin fotbollsbakgrund som målvakt och har spelat i huvudsak på division 3-nivå. Han har haft olika tränaruppdrag tidigare. Bland annat som målvaktstränare för distriktslag i Jämtland, men också för Täfteå IK (herrar division 2) och Västerbottens distriktslag, flickor 02. Karl har också utbildat sig som fotbollstränare och innehar en UEFA B-utbildning både som tränare och mv-tränare.

Nedan följer några frågor till Karl Söderberg

Vad lockade dig med den här rollen i Umeå IK?

-Först och främst ser jag fram emot att få arbeta med unga spelare, att vara med och bidra till en utveckling i spelargruppen. Delar av ledarteamet känner jag sedan tidigare och har bara fina saker att säga om. Jag har fått ett gott intryck av Robert (Bergström) med flera och ser fram emot att kunna bidra även på ledargruppsnivå.

Varför är psykologi viktigt och vad hoppas du kunna bidra med?

-Psykologi i korta drag är läran om hur vi människor tänker, känner och beter oss. Och däri ligger syftet med min roll och kanske utmaningen, att det psykologiska perspektivet är oändligt, det bör ingå överallt. Min viktigaste uppgift ser jag i att kunna översätta ibland ganska kluriga modeller och teorier till en fotbollspraktik. Om jag kan bidra till att spelare och ledare ökar sin förståelse av sig själva och vad de kan göra för att ta kliv i rätt riktning, då är jag rätt ute.

Vad har du för intryck av Umeå IK idag?

-Jag är osäker på om det är en passande liknelse i sammanhanget, men UIK är för mig lite av en sovande björn, en tidigare bjässe rent resultatmässigt. Det verkar dock inte vara något som står i vägen för en stark ödmjukhet och värme som jag har blivit bemött med i kontakt med föreningen. Och det ligger i linje med människor jag pratat med i hela fotbollssverige, det finns en oerhörd respekt för Umeå IK både på landslags- och förbundsnivå och bland andra föreningar.

Vad kommer du inleda jobbet med?

-Min första tid kommer jag ägna till att lära känna spelare och ledare, lyssna mycket, försöka förstå vad som har fungerat bra och vad som ibland blir svårt. Därefter blir det till att titta på vad som behöver göras för att ta kliv i den riktning vi vill gå.

Umeå IK FF