Umeå IK satsar på ungdomsutvecklingen

Umeå IK FF gör kraftfulla förstärkningar på ledarsidan för ungdomslagen. Som ny tränare för F17-elitjuniorer, som i höstas blev SM-silvermedaljörer, anställs den finska landslagstränaren Maiju Ruotsalainen. Maiju har ett förflutet som såväl spelare som tränare på högsta elitnivå i sitt hemland och är en av endast två kvinnliga tränare i Finland med UEFA PRO Licens. Hennes moderklubb är FC Ilves och hon har som professionell spelat i Finland, Danmark och Italien. Hon är finsk mästare fyra gånger och även italiensk mästare samt har spelat matcher i UEFA Champions League och det finska landslaget. Åland United blev hennes sista klubb som spelare under åren 2009-2013. 2010 var hon utlånad till Torres i Italien. Sin tränarkarriär började hon redan 2007 och har jobbat med ungdomsakademier i FC Ilves, Mariehamn IFK och ORSA Sport. 2014 blev Maiju huvudtränare i FC Ilves i Finlands högsta liga. Året efter slutade laget på en andra plats i ligan och Maiju utsågs till ”Coach of the Year”. Säsongen 2016 tränade Maiju Åland United och året därpå blev hon assisterande tränare i det finska A-landslaget, en tjänst hon innehaft fram till årsskiftet. I Umeå IK kommer Maiju att förutom ansvaret för F17-laget även stötta upp kring det framgångsrika F19-laget. Hon ansluter till Umeå IK den 1 februari och kommer även att arbeta på NIU, Nationell Idrottsutbildning, fotboll.

Utöver Maiju Ruotsalainen förstärks ungdomssidan även med fys-tränarna Christoffer Sundqvist och Elias Olofsson Ståhl. Dessutom har Max Larsson knutits till föreningen som mental tränare för ungdomslagen. Andreas Bengtsson fortsätter som ungdomsansvarig i föreningen och kommer att fokusera på övergripande frågor för båda elitjuniorlagen.

Så här säger Andreas Bengtsson om den satsning som görs:

– Vi har redan en väldigt bra ungdomsverksamhet men den här satsningen gör att vi tar ytterligare ett steg för att utveckla både verksamheten som helhet och våra spelare som individer. Med Maiju som tränare och dessutom både fystränare och mental tränare kan vi erbjuda ett bra helhetsgrepp för våra elitjuniorer. Vårt mål är att ge varje spelare en så bra fotbollsutbildning som möjligt för att kunna utvecklas mot att bli en fotbollsspelare på högsta nivå och den här satsningen är en viktig del för att nå vår målsättning.

Några frågor till Maiju Ruotsalainen inför flytten till Umeå:

Vad är det som lockar dig till att bli ungdomstränare i Umeå IK och vad tror du att du kan bidra med?

– Även i Finland har vi hört talas om den fina och framgångsrika ungdomsverksamhet som bedrivs av Umeå IK. När den här möjligheten bjöds att få vara i högsta grad delaktig i den fortsatta utvecklingen av unga talangfulla fotbollstjejer så blev jag väldigt attraherad av det. Jag ser fram emot möjligheten att få jobba med att utveckla unga tjejer som vill bli elitfotbollsspelare. För att nå dit krävs det så mycket mer av tjejerna än att bara träna hårt. När jag själv ville utvecklas maximalt saknade jag bland annat en del av den viktiga stöttningen runtomkring. Mina egna erfarenheter tillsammans med mina utbildningar hoppas jag ska bli värdefulla i Umeå IKs fortsatta satsning på unga ambitiösa tjejer.

 Slutligen säger vi stort grattis till Umeå IK FF och ordförande Torbjörn Halvardsson till värvningen av Maiju Ruotsalainen! Torbjörn, kan du berätta mer om satsningen och hur ni lyckades med denna värvning?

– Föreningens målsättning är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för vår juniorverksamhet och prioriteringen av ungdomsverksamheten är en satsning för framtiden. Vi har därför sökt en ny huvudtränare till våra F17-elitjuniorer som både har bra tränarutbildning och erfarenhet. Maiju Ruotsalainen motsvarar alla våra önskemål med råge och tillsammans med sin glöd kommer hon att ge oss de bästa förutsättningarna för att utveckla juniorverksamheten mot våra högt ställda mål. Att vi lyckades knyta Maiju till oss hade dock inte varit möjligt utan det nära samarbete vi har med NIU, Nationell Idrottsutbildning, och rektor Henrik Ragnvaldsson samt tränaren Andreas Bengtsson. Jag är oerhört tacksam för det teamwork som möjliggjort detta och den höga ambition som vi delar.

Till sist den klassiska frågan: Hur känns det?

– Fantastiskt!