UIK 360

UIKs DNA handlar om en stark vinnarkultur, OCH en stark vilja att förändra sånt som inte funkar. UIK handlar om att vinna fotbollsmatcher
men lika mycket om att ge tjejer samma möjligheter som pojkar. Detta är fortfarande inte en verklighet och därför fortsätter UIK
tillsammans med partners att jobba för att förflytta människor och förändra beteenden -mot ett hållbart samhälle.

Grundproblemet är att elitdamer i lagidrotter fortfarande är sin idrotts största sponsorer. De lägger ner all sin tid, får väldigt sparsam
ekonomisk ersättning och slutar ofta i förtid när bränslet är slut.

UIK 360° är en pusselbit för mer hållbara karriärer. Tillsammans med näringslivets resurser och stöd samt våra samarbetspartners inom skola och utbildning fyller vi den döda vinkel som finns mellan träningar, matcher, studier och deltidsarbete. I väntan på lika lön skapar vi tillsammans bättre förutsättningar för elitidrottande lagspelare att skapa karriärer och värden vid sidan av planen. Det långsiktiga målet är en jämställd idrott där tjejer värderas lika som sina manliga kollegor både ekonomiskt och socialt.

Vi skapar en helt ny plattform för, i första hand, våra elitidrottande fotbollstjejer, men bygger samtidigt en förstudie för ett nytt nationellt koncept. Målet är att skapa bättre förutsättningar för elitidrottande kvinnor – och starkare förebilder för barn och ungdomar – med visionen att bidra till hållbarhet och en förbättrad folkhälsa.

UIK 360° ska tillsammans med Umeå universitets och näringslivets resurser och kompetens fylla den döda vinkel som finns mellan träningar, matcher, studier och deltidsarbete. I väntan på lika lön måste vi tillsammans ge elitidrottande lagspelare bättre
förutsättningar att skapa karriärer och värden vid sidan av planen.

UIK 360° ger spelare och ledare förutsättningar och verktyg att hantera sitt livspussel över hela spektrat (träning, kost, inre ledarskap, kommunikation, retorik mm).

UIK 360° skapar värden på tre plan – åt båda håll

1 För elitidrottande tjejerna själva >> och för barn, ungdomar, breddföreningar mm och som förebilder, språkrör och inspiratörer

2 För partners/näringsliv >> utbytet av kunskap och vassare kommunikation ökar därmed värdet på båda sidor, både för föreningen och för partners. Tjejerna blir en kanal för budskap och värdegrund i en viktig dialog med målgrupperna.

3 Samhället >> genom olika nyttiga projekt ökar genomslag och konvertering ytterligare. UIK/föreningar kan göra ännu större nytta i sina
samhällsprojekt.

I arbetet för en hållbar karriär kan Umeå IK FF nu stolt presentera Clockwork Bemanning & Rekrytering AB som ny samarbetspartner i UIK 360°. Målet är att tillsammans förstärka och utveckla de gemensamma visionerna om ett jämställt samhälle som både UIK och Clockwork har.

Att få ihop ett liv som kvinnlig elitidrottare kan vara svårt. Oftast är damidrotten sina egna största sponsorer, där utövaren får bidra med all sin lediga tid för att kunna idrotta på elitnivå. Clockwork kommer att vara ett viktigt stöd för föreningen i vårt arbete att förbättra situationen för kvinnliga idrottare i sina karriärer.

— Vi har mycket gemensamt. Idrott och karriär hör ihop och vi har samma mål om att förbättra förutsättningarna för kvinnliga idrottare. Där tror jag att vi gemensamt kan utvecklas och hjälpa varandra, så det känns verkligen som ett superroligt samarbete, säger Elin Wiklund, marknadsområdeschef på Clockwork.

Från UIK:s håll känner vi stor samhörighet med vår nya samarbetspartner och tror att vi med gemensamma krafter tillsammans kan förbättra livssituationen för elitidrottande kvinnor.

— En elitidrottande kvinnas liv består av många delar. Att det fungerar med jobbdelen som oftast krävs vid sidan av idrotten är otroligt viktigt, det måste vara en bra och flexibel arbetsgivare och där tror jag verkligen att Clockwork kan stötta oss med mycket kompetens. Jag har följt Clockwork sedan starten och vet vilka bra och drivna människor som finns bakom, säger Krister Ruth, styrelseordförande i Umeå IK.

Har Ni frågor eller funderingar är Ni välkommen att kontakta Krister Ruth, ordförande Umeå IK FF, 073-663 75 63.

 

 

Föreningen

Umeå IK FF bildades 2011 och är en del av Umeå IK som grundades redan 1917. Det är en ideell fotbollsförening där medlemmarna representeras av styrelsen. Styrelsen är sammansatt av kompletterande kompetenser inom ekonomi, ledarskap, organisation, projektledning, försäljning, personalfrågor och marknadsföring.

Vi ska på alla nivåer bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. Representationslaget spelar i Elitettan. Utöver A-laget har vi också elitjuniorverksamhet med lag i Svenska Spels F19-serie och SM F17 Norra Norrland. Vi verkar i nära samarbete med Umeå Elitidrottsgymnasium och Idrottshögskolan samt ser breddföreningar i Umeå med kranskommuner som viktiga samarbetspartners.

Vår vision:

Umeå IK FF är Sveriges ledande damfotbollsklubb – på flera plan.

Vår mission:

Vi förverkligar tjejers fotbollsdrömmar genom att skapa en miljö där de kan utveckla sin fulla potential både på och utanför planen. Vi är förebilder och ett föredöme för barn och unga samt en inspiration när det gäller fotboll, jämställdhet, jämlikhet och samhällsutveckling.

Umeå IK FF