”Vi har samma spelidé!”

Regerande mästarna Rosengård gästar Umeå och Umeå Energi arena Sol.
Ett så här lång obesegrat lag som vill spela på samma sätt som UIK.

– Skillnaden är att de har stjärnor på i stort sett varje post. Vi har mer blivande stjärnor men det betyder inte att vi inte ska kunna hota dem, säger UIK-tränaren Samuel Fagerholm.

Fagerholm som tycker att hans lag börjat hitta rätt i spelet allt mer och mer under serieupptakten.
– De har samma presspel som vi har och samma grunduppställning. Sedan är det klart att vi kommer att behöva bedriva en hel del spel på vår planhalva, förklarar Samuel Fagerholm vidare.

UIK räknar med i stort samma lag som senast i segermatchen mot AIK. Då blev det seger med 2-0 mot seriejumbon. Nu väntar serieledarna.

– Jag tittar ofta på Rosengård och svenska landslagets matcher och då speciellt på Caroline Seger och hur hon agerar, säger UIK:s unga mittfältstalang Vilma Koivisto.
Vilma spelar i stort sett i samma roll i sitt UIK som landslagsveteranen Seger gör i Rosengård.

– Hon är en stor förebild för mig och en spelare som jag älskar att titta på, fortsätter Vilma Koivisto.

Vilma är medveten om att de ställs mot tuffast möjliga motstånd i och med att de regerande mästarna kommer på besök.

– Det är viktigt att vi kan hålla ihop laget och försvarar oss bra. Sedan vill vi kunna vända spel fort och gärna vinna bollen högt upp på deras planhalva, menar Vilma.

Rosengård har gjort flest mål av alla lag (16) så här långt. Det är fler än dubbelt så många som UIK har gjort. Däremot har UIK bara släppt in ett mål mer än Rosengård. Spelare som Olivia Schoogh, Mia Persson och Bea Sprung har gjort tio mål tillsammans så här långt.

– Det är viktigt att vi försvarar oss bra och gör rätt saker då vi går framåt, menar Samuel Fagerholm.

Målet är att behålla nollan i förlustkollumnen på hemmaplan.
– Det är definitivt inte omöjligt. Det blir inte enkelt men det kan gå, slutar Vilma Koivisto som gärna vill visa att hon klarar den defensiva mittfältsrollen på samma sätt som förebilden Caroline Seger.

Matchen spelas på Umeå Energi arena Sol klockan 13.00 på söndag.

Text GUNNAR JOHNSSON

Umeå IK FF