Från EM till Umeå IK:s jubileumsmatch

Hon kommer direkt från EM och TV4:s expertsoffa till Umeå IK:s jubileumsmatch den 9 augusti.

För Hanna Marklund var det givet att ställa upp.

– Umeå IK har gjort mycket för damfotbollsutvecklingen i Sverige och det känns som en självklarhet att vara med och uppmärksamma 100-årsfirandet, säger Hanna.

En mästerskapssommar känns alltid speciell för Hanna Marklund. Under sin aktiva karriär var hon en stöttepelare i det svenska landslaget – på senare år en uppskattad expertkommentator i tv.

2017 avgörs EM i Nederländerna och Hanna är på plats.

– Att vara mitt uppe i allt är ett fantastiskt sätt att följa ett mästerskap. Man får alltid en speciell känsla och stämning, säger hon.

Hanna kommer sitta i studion med Anna Brolin tills mästerskapet är över den 6 augusti. Tre dagar senare är det dags för Hanna att dra på sig fotbollsskorna igen på Umeå Energi Arena.

– Det känns bara kul – eller farligt, säger hon och skrattar.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt att spela fotboll, men jag borde ha tränat mer. Jag har haft lite ont i baksida lår efter en svår sträckning, det hände aldrig när jag var aktiv men den här gången satt det i länge. Det är väl åldern, säger hon.

Men era motståndare, dagens Umeå IK, kommer vilja visa vad de går för?

– Absolut, men det är nog mer prestigeladdat för dem. Jag tror att det är viktigare för dagens UIK att vinna över oss gamlingar, men vi har några vassa spelare som ska göra det svårt.

Håller du igång med någon fotboll annars?

– Jag är tränare i dotterns flicklag och då sparkar jag på någon boll ibland. Men det blir mest vardagsmotion för mig, jag springer till och från träningen och håller igång på så sätt.

Hanna Marklund jobbar förutom med TV4 även åt Peab Industri med HR sedan januari.

Hon var en av stöttepelarna i det framgångsrika Umeå IK som regerade damfotbollen. Hanna vann tre SM-guld, två Womens Cup-guld och VM-silver med Sverige 2003.

– UIK betyder mycket för mig efter den resa vi gjorde och utveckling som skedde. Vi tog SM-guld mitt första år och vi fick mycket positiv uppmärksamhet. Vi hade en speciell vinnarkultur som kom genom hårt arbete, ökad träningsmängd och där varje träning var väldigt tuff på ett positivt sätt, säger Hanna.

– Umeå IK har gjort mycket för damutvecklingen i Sverige och det känns som en självklarhet att vara med och uppmärksamma 100-årsfirandet.

Vad tror du om EM då?

– Jag tror att Sverige kommer gå vidare från gruppen och sedan beror det på vem man möter. Men Tyskland och Frankrike är klara favoriter och sedan kommer Sverige och England, men det gäller att få igång målskyttet.

Umeå IK:s stjärnlag mönstrar en stark trupp på 19 personer. Förutom Hanna Marklund förstärks laget med en annan expertkommentator i Frida Östberg som också är utsänd på EM fast av SVT.

– Jubileumslaget mönstrar en briljant trupp med många tidigare stjärnspelare, det kan behövas solglasögon för att inte bli bländad, säger Britta Åkerlund som ansvarar för jubileumsmatchen.

– Den som vill få en nostalgisk resa tillbaka till klubbens glansdagar och uppleva vilka fantastiska spelare som spelat för vår klubb ska verkligen ta chansen. På samma gång får vi dessutom se dagens stjärnor och inte minst njuta av en härlig fotbollskväll, säger Britta.