Umeå IK FF är i ett svårt ekonomisk läge och klubben gör allt den kan för att lösa situationen.
När en fotbollsklubb har dålig ekonomi så granskas den av alla, många har åsikter och många tror sig veta. I media pratas det om spelarnas löner, att de ska sänkas med 50 % och att en för stor del av klubbens budget går till löner.
Jag vill berätta om en fotbollsspelares vardag i Umeå IK FF. Några av våra spelare går fortfarande i gymnasiet och några läser på universitetet vilket innebär hela dagar med studier, övriga spelare går till sina jobb. En spelare i Umeå IK FF arbetar från halvtid och upp till heltid, de flesta ligger på 75 %. Anledningen till att de ligger på 75 % är för att hinna äta och ladda om inför träning som är varje dag. Idag finns det ingen spelare i Umeå IK FF som inte studerar eller jobbar för att klara sin vardag. Att säga att dessa spelare ska sänka sina löner är tufft, att säga att de ska göra det mitt i säsong är ett otroligt hårt slag för många.
Spelarna i Umeå IK FF är otroligt professionella, hela deras dag (liv) går ut på fotboll. Från det att de stiger upp på morgonen till att de går i säng. De äter, sover och andas fotboll. De spelar inte fotboll för lönen utan för att de älskar sporten.
En stor del av Umeå IK FF:s budget går åt till personalkostnader, det stämmer. Umeå IK FF är en elitfotbollsförening och där produkten är våra fotbollsspelare. Övrig budget går till organisationen kring fotbollen, en organisation som ska se till att ge fotbollsspelarna bästa möjliga förutsättningar.
Förra veckan informerade klubben spelarna om förslaget på lönesänkning och vad som skulle kunna inträffa om klubben inte klara den ekonomiska krisen. Spelarnas första reaktion var en oro inför flickfotbollens utveckling. De funderade hur det skulle gå för Dragonskolans fotbollsgymnasium om inte UIK kommer att kunna fortsätta driva ett damallsvenskt fotbollslag. De oroade sig för fotbollens utveckling i Umeå innan de ens började tänka på sig själva.
Alla som idag är en del av Umeå IK FF vet att det är ohållbart att år från år hamna i en ekonomisk situation som denna. Alla vi gör allt vi kan för att rädda 2016 och samtidigt titta på 2017 och framåt. Vi är medvetna om att stora förändringar måste göras och vi har redan börjat arbeta med dessa.
Umeå IK FF är en elitfotbollsförening i damallsvenskan, där vill vi fortsätta vara. 2016 har varit ett tufft år både sportsligt och ekonomiskt men året är inte slut än. ”Framtidsplan 2017 och framåt” är vårt arbetsnamn på den organisation som vi vill bygga upp och utveckla. Den organisationen vill vi skapa tillsammans med spelare, kommun, sponsorer och supportrar.

 

Maria Viksten, kanslichef Umeå IK FF

Umeå IK FF