Den ekonomiska krisen slår hårt mot Umeå IK FF – situationen är kritisk

Vi är glada över damfotbollens enorma framgångar i Europa och övriga världen. Tyvärr har inte vi i Umeå IK FF, som liten enskild klubb, lyckats få utväxling i kronor och ören av den globala uppmärksamheten. Den ekonomiska situationen är kritisk och vi kämpar för vår överlevnad. Det är den bistra verkligheten och om bara några veckor kommer vi att ha akuta likviditetsproblem.
Nu behöver vi verkligen DIN hjälp!

Vi tror på vår framtid

Vi i Umeå IK FF (UIK) har en långsiktig plan och vi tror på en hållbar framtid där vi är tongivande i arbetet med att skapa en jämställd elitfotboll:

• UIK’s elitjuniorlag, F17 och F19, är i topp i sina respektive serier, vi är bevisat duktiga på att fostra och utbilda talanger.
• UIK har ett etablerat och framgångsrikt samarbete med Umeå Elitidrottsgymnasium/NIU och Idrottshögskolan vid Umeå universitet.
• Vi har en långsiktig strategi som innebär fördjupat samarbete med breddföreningarna för att de tjejer som vill nå sin fulla potential inom
fotbollen ska ges en möjlighet genom UIK.

Det finns positiva tecken som visar att utvecklingen går åt rätt håll för damfotbollen.
En rapport från UEFA pekar på att damfotbollens kommersiella värde kommer att få en sexfaldig ökning till 730 miljarder år 2030. Bland annat därför streamar Viaplay OBOS Damallsvenskan och avtalet innebär ökade intäkter till klubbarna under kommande år och, lika viktigt, ett ökat intresse för svensk damfotboll.

UIK ser en ljus framtid. Tillsammans med allmänhet, finansiärer och fotbollens organisationer kan vi ta oss över den negativa ekonomiska puckel som pandemin och det osäkra omvärldsläget skapat.

Vi är förebilder

UIK har under flera decennier varit en förebild, dels för andra lag och föreningar men framför allt för många unga tjejer i Sverige. Värdet av glädje och rörelse hos unga människor är svårt att beräkna och sätta in i ett bokslut, men vi vet att värdet är enormt.
Vi vet också att bredd och elit är två sidor av samma mynt. Vi som elitförening behövs för att även breddverksamheten ska blomstra.

UIK har genom åren tagit fram och utvecklat en mängd spelare som fått möjligheten att ta steget vidare till internationella storklubbar. I det svenska landslaget vid sommarens EM-slutspel såg vi fyra f d UIK:are: Hanna Glas, Emma Kullberg, Sofia Jakobsson och Lina Hurtig. Vi är en av Sveriges bästa talangfabriker!

Vi tycker det är viktigt för Umeå som stad och Västerbotten som region att vi är representerade i högsta serien. Umeå har flera gånger utnämnts till Sveriges Idrottsstad vilket är viktigt för såväl självbilden som attraktionskraften.

Nuläge

Inför återkomsten till OBOS Damallsvenskan lade vi en av de lägsta budgetarna av alla lagen. Våra spelare har en månadslön som i snitt är ungefär hälften av de damallsvenska lagen som helhet. Vi har inte förköpt oss på spelartruppen, men

• resekostnaderna har blivit avsevärt mycket dyrare,
• publiken har efter pandemin inte hittat tillbaka till arenan,
• tänkbara finansiärer fortsätter ha en avvaktande hållning.

Omvärldsläget är instabilt, energipriserna skenar och framtiden kan i många avseenden kännas osäker. Vi förstår att företag och organisationer håller hårt i sina plånböcker, det gör även vi, men vi tvekar ändå inte att gå ut och officiellt berätta om
vår situation för vi är i akut behov av hjälp.

Stå upp för Umeå IK!

Vi jobbar intensivt för att komma över den negativa ekonomiska puckeln men vi klarar det inte själva!

Alla Umebor: Kom till arenan och njut av regionens bästa fotboll! Ta med er släkt, vänner och grannar och fyll läktarna! Värm dig med en kopp kaffe, en korv eller en nygrillad hamburgare och njut av stämningen!

Företagare: Bli vår partner! Tillsammans skapar vi värde för er, för oss som förening, för Umeå som stad och för det samhälle vi alla delar och vill fortsätta leva i!

Kom med och stötta UIK för fortsatt elitdamfotboll i Umeå!

Alla, enskilda som företagare: Swisha gärna ett bidrag till 123 676 97 23 eller använd bankgiro 748-9875. Märk gärna bidraget “Jag står upp för Umeå IK!”.

Företagare som önskar ett framtida samarbete:
Kontakta oss omgående via tel 070-205 05 31 eller markus.westberg@umeaik.se så lovar vi snar återkoppling från någon av våra kundansvariga för en fortsatt dialog.

JAG STÅR UPP FÖR UMEÅ IK

 

 

 

Umeå IK FF