Emma Santamäki, ännu ett nyförvärv till Umeå IK FF

Umeå IK FF kan nu presentera ännu ett starkt nyförvärv då 24-åriga Emma Santamäki skrivit på ett tvåårsavtal med föreningen. Hon kommer närmast från spel med AIK i OBOS Damallsvenskan och ansluter till UIK i början av januari.

Huvudtränare Samuel Fagerholm om Emma Santamäki:

– Emma är en lagspelare som alltid gör sitt bästa, det har fått henne att ta rätt stora kliv i sin utveckling det senaste året. Hon är en allround spelare som gör jobbet på flera positioner. Även fast hennes kanske mest naturliga position är mittback så har hon gjort en säsong som central mittfältare nu senast i AIK, det tror jag bara gynnat hennes spel med bollen. Emma kommer kunna tillföra mycket till oss kommande säsong.

Emma Santamäki om att sin fortsatta fotbollskarriär och flytten till Umeå:

– Jag är verkligen glad att få komma till Umeå IK! Jag har fått ett gott intryck av klubben och laget efter att ha pratat med Samuel Fagerholm. Jag tror det är en bra plats för mig för att fortsätta att utvecklas som spelare och som person. För 2022 ser jag fram emot att få göra en ännu bättre säsong och att hjälpa laget nå sina mål.

Kort om Emma Santamäki:

Emma Santamäki är född 1997 i Raumo på den finländska västkusten. Som 7-åring började hon spela fotboll i moderklubben VG-62 i Nådendal utanför Åbo. Hon gjorde debut i finska damligan 2013 som 16-åring med TPS från Åbo. Sommaren 2016 flyttade Emma över Atlanten till USA för studier och fotboll vid Nova Southeastern University i Florida. Efter hemkomsten till Åbo 2017 blev det ytterligare 3 säsonger i TPS innan hon i januari 2020 drog vidare till Italien för spel med UPC Tavagnacco.

P g a pandemin som slog till våren 2020 blev det ingen fortsättning i Italien utan i stället flyttade Emma Santamäki till Sverige och till AIK i Stockholm där hon anslöt i augusti samma år. AIK spelade då i Elitettan men tog steget upp till OBOS Damallsvenskan 2021. I AIK har Emma varit startspelare i nästan samtliga matcher men efter 1,5 säsonger i Stockholm väljer hon nu att åka norrut i Sverige till Umeå IK för sin fortsatta fotbollskarriär.

Emma Santamäki har också gjort ett flertal landskamper med finska U17-, U18-, U19- och U23-landslagen.

Umeå IK FF