Han tar över som ny tränare i Umeå IK

Umeå IK har gjort klart med en ny huvudtränare – det blir Robert Bergström, 34, som ska leda laget.

– Det känns som en spännande och rolig utmaning vi har framför oss, säger han.

 

Umeå IK har arbetat intensivt med att lösa tränarfrågan till den kommande säsongen i elitettan. Som ordförande i sportkommittén har Patrik Sandström haft huvudansvaret i rekryteringen och han tycker att det varit en tacksam process att jobba med.

– Det märks att Umeå IK är ett aktat namn i fotbolls-Sverige. Vi har haft många bra kandidater till tränarjobbet, men det ska alltid koka ner till ett namn i slutändan. Att vi lyckades knyta just Robert till Umeå IK är något som vi är riktigt, riktigt nöjda med, säger Patrik Sandström.

Avtalet med Robert Bergström sträcker sig över de två kommande säsongerna.

– Vi ser en långsiktighet med Robert och därför kändes det viktigt att skriva ett tvåårsavtal, men vi har också en ekonomi att förhålla oss till och vara ödmjuka inför, säger Patrik Sandström, som nu ser fram emot att bygga resten av laget med den nye huvudtränaren.

Robert Bergström anser att det är viktigt för Umeå IK att blicka framåt.

– Det som har varit har varit. Föreningen vill börja om på ny kula med de utmaningar vi har i elitettan. Det kan gå fort med framgångar – det kan ta tid. Jag tror på att utveckla den befintliga spelartruppen, det finns mycket talang i det unga laget och för mig spelar det ingen roll vad spelarna heter. Det handlar om att börja jobba med grupprocessen från första dagen och skapa bra beteenden i hur vi tränar och tävlar. Då har man en stabil grund att stå på, säger Robert Bergström.

Med Robert Bergströms bakgrund som lärare på fotbollsgymnasiet i Örnsköldsvik kommer det in en tränare som kan göra stor nytta för klubbens talanger.

– Han känns väldigt passande för den utveckling vi har inom ungdomsverksamheten också. Vi vill ge de lokala talangerna i Umeå med omnejd bästa möjliga chans att utvecklas i vår klubb. Man brukar prata om spetskompetens när det kommer till spelare och det tycker jag även stämmer bra in på Robert som tränare, säger Patrik Sandström.

Robert Bergström är ett välkänt ansikte för fotbollspubliken från sin tid som huvudtränare i Umeå FC den gångna säsongen, men även från Ångermanland där han haft framgångsrika uppdrag på både dam- och herrsidan. Bland annat ledde han Själevad IK:s damlag till serieseger i division II (nuvarande division I) säsongen 2009. Mellan 2010-2014 var han ansvarig huvudtränare för Anundsjö IF:s herrlag i division II Norrland. Det blev fem säsonger med två andraplatser, klubbrekord i antal poäng och Anundsjö etablerade sig som ett respekterat topplag.

– Vi är jätteglada att Robert ska jobba med oss, hans profil passar precis in i vår långsiktiga strategi för 2017, säger Anders Blom ordförande.

 

Fakta

Namn: Robert Bergström.

Ålder: 34.

Familj: Hustrun Anna, sönerna Alexander och Melvin.

Bor: Örnsköldsvik.

Klubbar som spelare: Sollefteå GIF, Domsjö IF.

Klubbar som tränare: Domsjö IF, Själevads IK, Anundsjö IF, Umeå FC.

 

För mer information:

Patrik Sandström 070-669 87 86

Robert Bergström 070-246 78 24

Umeå IK FF