Hanna Folkesson tillbaka i UIK

Umeå IK FF har kontrakterat sitt tredje nyförvärv inför den kommande säsongen.

Det handlar om landslagsspelaren Hanna Folkesson, 27, som är tillbaka i Umeå IK.

– Det känns skönt att beslutet är fattat och det känns naturligtvis skönt att vara tillbaka i UIK, säger hon.

 

Inför fjolårssäsongen lämnade Hanna Folkesson Umeå IK FF för seriekonkurrenten KIF Örebro.

Hanna hade en given mittfältsplats i landslaget och hon var tämligen självskriven i den svenska truppen till VM i Kanada.

Men, i en träningslandskamp mot Danmark var olyckan framme.

– Korsbandet rök och det går inte med ord beskriva hur det kändes. Jag  förstod direkt vad det var för skada och det tog också tid att smälta, minns Hanna Folkesson.

 

Mödosam resa

Det blev varken något VM-spel eller något spel i KIF Örebro i

damallsvenskan under 2015 – däremot en lång och mödosam

rehabiliteringsresa, inte utan bakslag.

Bland annat fick operationen skjutas upp en hel månad.

– Det har varit upp och ner men nu försöker jag se positivt på saken och på fotbollssäsongen 2016.  Jag ska göra ett test av knäet i månadsskiftet januari/februari, så det är bara att hålla tummarna att allt ska bli bra, säger Hanna Folkesson.

KIF Örebro erbjöd Hanna en kontraktsförlängning, som hon dock tackade nej till för ett tag sedan och sen har hennes funderingar handlat om att flytta tillbaka till Stockholm – där hon bodde tidigare under en period – och spel i Djurgården, eller att stanna kvar i Umeå för spel med UIK.

Och valet föll på UIK.

– Det känns bra. Jag vet vad som väntar mig i UIK, det är här jag känner mig hemma, säger Hanna som kommer att kombinera fotbollen med studierna vid kostvetarprogrammet där hon har 2,5 år kvar.

Hon har också ett högst personligt mål när hon ska vara tillbaka på allvar på fotbollsplanen.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka när serien drar igång i mitten av april.

 

Nöjd sportchef

UIK:s sportchef Torbjörn Nordström är så klart nöjd med att få en så merittyngd spelare som Hanna Folkesson tillbaka i laget. Med sina totalt 115 damallsvenska matcher, varav 35 i UIK-tröjan, blir hon förstås en ytterst viktig pusselbit i UIK-elvan.

– Självklart är det häftigt att få en landslagsspelare i truppen och särskilt när det handlar om en tjej med rötterna både i Umeå och UIK, säger han och fortsätter:

– Hon har visserligen en bit av rehabperioden kvar, men vi vet alla hennes kapacitet när hon är frisk och skadefri. Hanna Folkesson är av den kalibern att hon kommer att leverera både på träning och i match när det väl drar ihop sig, konstaterar Torbjörn Nordström.

Följande 20 spelare är klara för spel i Umeå IK FF 2016:

Tove Enblom, Hanna Glas, Johanna Nyman, Hanna Sandström, Lina Hurtig, Jenny Hjohlman, Sarah Mellouk, Selina Henriksson, Lisa Lantz, Rita Chikwelu, Malin Reuterwall, Jasmin Nejati, Hanna Boubezari, Elin Bäckström, Elin Ernerstedt, Amanda Berglund, Amanda Kröger, Sabrina Henriksson (ny), Lotta Ökvist (ny) och Hanna Folkesson (ny).

 

Jerry Lindkvist

Umeå IK FF