Robert Bergström slutar som tränare i Umeå IK FF

 Det står nu klart att Robert Bergström vid årsskiftet lämnar uppdraget som huvudtränare i Umeå IK FF.

Så här säger Robert själv om att han lämnar:

– Jag har gett allt jag har i fyra år och känner att det är läge för mig att kliva av. Jag har trivts väldigt bra med både spelare, ledare och alla andra människor runt om i klubben. Vi har gjort en resa som jag är tacksam över att ha fått vara en del av. Seriesegern och avancemanget till OBOS Damallsvenskan är någonting jag kommer att bära med mig och trots att jag är besviken över degraderingen så känner jag ändå en stolthet över vad vi har åstadkommit under säsongen. Vi har haft en tydlig identitet som lag och vi har stått för någonting och varit konsekventa i det vi har gjort. Året har varit väldigt påfrestande med tanke på den rådande pandemin och jag är full av beundran över tjejernas insats och den utveckling som har skett.

UIK siktar på att ta sig tillbaka till OBOS Damallsvenskan:

Endast två gånger tidigare har lag degraderats från OBOS Damallsvenskan med fler hopsamlade poäng än UIK med sina 23. Hammarby nådde 2018 24 poäng liksom Öxabäck 1998. Det visar att UIK är ett lag med hög kvalitet och hör hemma i OBOS Damallsvenskan, en uppfattning som Robert Bergström delar:

– Jag både tror och hoppas att det väntar nya framgångar för klubben. Det finns ett stort engagemang i föreningen, juniorsidan är fortsatt stark och A-laget har en grund som man kan fortsätta utveckla. Laget och klubben är i en helt annan sits än vad som var fallet 2016 när man åkte ur förra gången. Jag tycker det finns stora möjligheter att UIK klarar sin målsättning att snabbt ta sig tillbaka.

Sportansvarig Britta Åkerlund om tränarsituationen:

– Först vill jag tacka Robert för hans otroliga engagemang för laget och klubben. Hans sätt att vara och leda har betytt väldigt mycket för laget, för föreningen och för mig personligen. Att Robert nu väljer att lämna kommer dock inte som en fullständig överraskning. Jag har haft det litet på känn men har valt att låta honom och laget så ostört som möjligt fokusera på den viktiga säsongsavslutningen. Under tiden har vi i den sportsliga ledningen förberett för olika scenarier och bedömer möjligheterna som mycket goda till att inom kort presentera en bra tränarlösning.

Möjliga förändringar i den sportsliga organisationen:

Fram tills nu har den sportsliga ledingen i Umeå IK FF hanterats via styrelsen och på ideell basis. Föreningen strävar mot att kunna spetsa till den sportsliga ledningen för A-laget vilket kan innebära att den blir en integrerad del av ledarstaben.

– Jag tror det är rätt steg att flytta det sportsliga ansvaret till en person som i sin vardag befinner sig mitt i den dagliga verksamheten, säger Britta Åkerlund. I slutänden är det förstås en budgetfråga men ur verksamhetssynpunkt vore det väldigt bra. Det innebär att styrelsens roll i det sportsliga arbetet i så fall blir av mer övergripande strategisk art. Robert och jag tittar också på möjligheterna att även fortsättningsvis använda Roberts kunskaper och kompetenser i framtidens UIK.

För mer info:

Robert Bergström, tel 070-246 78 24

Britta Åkerlund, tel 070-549 44 45

 

 

Umeå IK FF