Foto: Lars Westman

Tävlingssäsongen kunde knappast ha börjat bättre.

3-0-segern (2-0) borta mot Sirius innebär att Umeå IK FF är klart för kvartsfinal i Svenska Cupen.

– Vilket var det viktigaste. Sen såg det dessutom riktigt bra ut vissa stunder, säger målvaktstränaren Johan Norberg.

 

Bortmatchen mot elitettanlaget Sirius slutade med en tämligen klar seger för UIK, även om det inledningsvis såg lite darrigt ut.

Det var säsongen första match utomhus på fullstor plan och lägg därtill en ny spelidé så var inte första tio minuterna helt stabila.

Sirius hann också med ett ribbskott under den tiden, men så plötsligt vände matchen till UIK:s fördel.

Jenny Hjohlman blev fälld och placerade själv in straffen till 0-1.

Av bara farten kom 0-2. Julia Hellström, som a-lagsdebuterade för UIK i tävlingssammanhang, slog hörnan som Lisa Lantz knoppade in.

– Vi tog över matchen och framförallt kom vi riktigt bra igenom på kanterna, säger Johan Norberg.

Matchen avgjordes definitivt i den 63:e minuten och detta efter ett riktigt mönsteranfall. Lisa Lantz, Madeleine Norberg, Julia Hellström och Jenny Hjohlman var alla inblandade i förspelet innan Rita Chikwelu satte 3-0-målet.

– Där avgjordes matchen definitivt. Vi sjönk ihop lite på slutet och Sirius hade några hyfsade chanser, men segern var aldrig hotad, konstaterar Johan Norberg och fortsätter:

– Visst har vi en bit kvar, men samtidigt fanns det sekvenser som såg riktigt bra ut. Kul också att vi är klara för kvartsfinal vilket dessutom innebär att vi får ytterligare en bra match innan det allsvenska spelet startat.

UIK möter vinnaren i matchen mellan KIF Örebro-Eskilstuna United som spelas i morgon. Vinner Örebro så får UIK hemmamatch, däremot blir det bortamatch om Eskilstuna vinner.

Hela laget ska ha ett kollektivt beröm för insatsen mot Sirius och i den unga UIK-elvan var det extra roligt att se a-lagsdebutanterna Julia Hellström och Madeleine Norberg på mittfältet.

Målen: 0-1 (10) Jenny Hjohlman, straff, 0-2 (12) Lisa Lantz, 0-3 (63) Rita Chikwelu.

Domare: Annika Andric.

UIK:s lag

Tove Enblom – Fanny Hjelm, Lisa Lantz, Sabrina Henriksson – Selina Henriksson, Sarah Mellouk, Madeleine Norberg, Julia Hellström – Jenny Hjohlman, Rita Chikwelu, Hanna Sandström.

Ersättare: Elin Bäckström, Amanda Berglund, Clara Forsman.

 

Jerry Lindkvist

Umeå IK FF