UIK fortsatt topprankade i certifieringen

Tillsammans med Svenska Spel jobbar Elitfotboll Dam (EFD) för svensk damfotbolls utveckling. Certifieringsprocessen är en viktig del i det arbetet då den mäter kvalitén på klubbarnas ungdomsverksamheter och säkerställer att damfotbollen utvecklas.

Nedan visas certifieringsresultatet avseende 2023 års verksamhet. Certifieringen har fungerat som underlag för att förbättra den elitförberedande verksamheten. De klubbar som når högsta nivån i certifieringen är AIK, FC Rosengård och Umeå IK.

– I certifieringen har vi tittat närmare på områden som anställningsgrad av tränare, samarbete med skolträningar och att befintliga strategidokument hos klubbarna efterföljs i den elitförberedande verksamheten. Det finns en otrolig energi och vilja hos klubbarna att skapa utvecklande spelarmiljöer. Det är en väldigt bra förutsättning som vi ska bygga vidare på, säger Kirsten van de Ven, sportchef Elitfotboll Dam.

Certifieringen ligger till grund för en ekonomisk ersättning när fyra miljoner kronor ska fördelas på de 26 av 28 klubbarna inom EFD som har certifierats. För Svenska Spel, som är huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, är det viktigt att klubbarna hela tiden utvecklas.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från ungdom till elit, och en av grundstenarna i vårt engagemang för svensk fotboll är att bidra till utvecklingen av unga talanger. Att ge damerna bättre förutsättningar är avgörande för att vi även i framtiden ska ha fotbollsspelare på den absolut högsta nivån, säger Sara Pettersson, sponsringsansvarig på Svenska Spel.

Vid frågor om certifieringen kontakta Sportchef Kirsten van de Ven
kirsten.vandeven@efd.se

 

Umeå IK FF