”Umeå IK känner starkt för Sarah”

Hela Umeå IK FF står bakom Sarah Mellouk i hennes kamp mot ätstörningarna.

Uppmärksamheten kring före detta Umeå IK-spelaren Sarah Mellouk har berört alla i föreningen. Med hänvisning till detta vill Umeå IK visa sitt stöd.

– Hela Umeå IK känner starkt för Sarah. Situationen har lärt oss mycket, det är en stor fråga för hela idrottsrörelsen att belysa. Det viktigaste nu är Sarahs välmående – sedan får hon sikta på att komma tillbaka som fotbollsspelare, säger Anders Blom, ordförande.

– Jag har fått ett otroligt stöd sedan jag gick ut med min sjukdom, även från Umeå IK och mina gamla lagkamrater som stöttar mig helhjärtat. Mitt främsta mål är att bli frisk, sedan vill jag slutföra mina studier. Nu när det skett förändringar i Umeås tränarstab och dessa personer inte längre finns kvar kan hon tänka sig en framtid i klubben, säger Sarah Mellouk.

– Vi tycker det är jätteroligt att hon ser Umeå IK som ett alternativ i framtiden också, säger ordföranden Anders Blom.

Den styrelse som tillträdde efter säsongen 2016 har tagit fram nya arbetssätt där spelarnas självkänsla är central. Den innebär bland annat bättre kommunikation mellan tränare, styrelse, spelare och kansli. Föreningen tar starkt avstånd från att skapa ett riskbeteende hos spelarna.

För att hitta en sund balans mellan träning, kost och vila utbildas spelarna dels via Umeå IK:s tränare, men även på NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) där många av dem studerar. Klubben känner sig trygg med att nya huvudtränaren Robert Bergström, som har gått den högsta tränarutbildningen i Sverige, som tillsammans med nya fystränaren Andreas Ågren utformar ett positivt träningsklimat för spelarna. Andreas har magisterexamen i idrottsmedicin och en bred erfarenhet när det kommer till att jobba med unga spelare.

– Det handlar dels om att ha ett så öppet samtalsklimat mellan spelare och ledare att de känner att de kan komma till oss, men viktigaste av allt är att vara uppmärksamma på hur våra spelare mår. Det är en naturlig del av vårt arbetssätt, säger tränaren Robert Bergström

Umeå IK FF