Emma Åberg Zingmark avslutar sin fotbollskarriär

Tyvärr kommer vi inte att få se Umeå IK:s mesta A-lagsspelare, Emma Åberg Zingmark, på fotbollsplanen i höst. Efter 13 säsonger på elitnivå väljer Emma att avsluta sin fantastiska fotbollskarriär.

Emma Åberg Zingmark fick sin tidiga fotbollsfostran i Ersboda SK. Supertalangen med ett flertal F17-landskamper väckte Umeå IK:s intresse och hon värvades till klubben som 17-åring inför säsongen 2008. Under sina 3 första år i UIK var Emma en del av F17-landslaget och även F19-landslaget. Totalt blev det 14 resp 13 matcher på landslagsnivå. Emma kan även räkna in SM-guldet 2008 och silvret i UEFA Champions League på sin meritlista.

Efter tre mycket intensiva år, 2008-2010, med klubblag och landslag valde Emma Åberg Zingmark att inför säsongen 2011 ta ett break från fotbollen bara 20 år gammal. Efter ett års uppehåll kom hon tillbaka säsongen 2012 och har allt sedan dess, förutom säsongen 2013 med spel i Mariehems SK i div II, varit en del av Umeå IK.

En korsbandsskada i januari 2016 hindrade Emma från fotbollsspel och tyvärr kom fortsatta knäproblem att prägla även säsongen 2017. Det blev därför en efterlängtad comeback på fotbollsplanen inför säsongen 2018. Sedan dess har vi vant oss att få se Emma i den svartgula dressen. Emma har verkligen varit en nyckelspelare i UIK under många år, vi har njutit av hennes spelintelligens och energi och hon har i alla lägen peppat och pushat för att laget ska prestera och nå framgång.

Hur vill du Emma sammanfatta din fotbollskarriär?

– Det är svårt att summera en fotbollskarriär men om jag ska säga någonting så är det att den blev lång och händelserik. Jag är väldigt tacksam för allt jag har fått vara med om och uppleva.

Vad var det som ledde dig fram till beslutet att sluta?

– Den starkast bidragande orsaken är såklart mitt knä. Det har börjat kärva alldeles för mycket och nu känner jag att jag måste lyssna på kroppen. Jag hoppas på att kunna vara aktiv i resterande delen av mitt liv och därför har jag valt att inte fullfölja säsongen. Jag ser fram emot att kunna leva smärtfritt och inte pusha kroppen till gränsen hela tiden.

Vi är såklart nyfikna på vad som händer nu, hur ser dina framtidsplaner ut?

-Det är inte heller en lätt fråga. Troligen tävla mot min syster Ida i diverse fysiska grenar och umgås mer med vänner och familj.

En av Umeå IK:s största profiler genom tiderna väljer nu att tacka för sig. Vi förstår och respekterar Emmas beslut men vi kommer att sakna henne väldigt mycket både på och utanför planen. En stor spelare och personlighet tackar för sig och vi önskar Emma lycka till i livet och sin fortsatta civila karriär!

Bild från säsongen 2021

Bild från säsongen 2015

Umeå IK FF