Guldtränaren klar för Umeå IK FF

Det blir en av Finlands mest framgångsrika damfotbollstränare, Samuel Fagerholm, som tar vid som ny huvudtränare i Umeå IK FF. Sedan hösten 2017 har Samuel Fagerholm varit huvudtränare i Åland United och under hans ledning har laget den här säsongen lyckats med bedriften att vinna såväl Finska cupen som Nationella damligan. 

Sportansvarig Britta Åkerlund om rekryteringen av Samuel Fagerholm:

– Jag är otroligt glad över att Samuel Fagerholm blir ny huvudtränare i Umeå IK FF. Samuel är en väl etablerad tränare inom damfotbollen och har haft fantastiska framgångar. De referenser vi tagit på Samuel har varit översvallande positiva och vi är övertygade om att Samuel är rätt person att fortsätta utvecklingen av vårt Elitettanlag och ta oss tillbaka till OBOS Damallsvenskan. Samuel är en sann humanist som delar vår förenings syn på ledarskap och våra fotbollsambitioner.

Samuel Fagerholms tankar kring sitt nya tränaruppdrag:

– Det finns en fin historia i klubben och det har gjorts ett noggrant arbete över tid som jag nu får äran att förvalta och bygga vidare på. Jag känner mig väldigt inspirerad över att få uppdraget som huvudtränare. Det finns en välfungerande organisation och Umeå verkar vara en riktig idrottsstad med mycket intresse för fotboll. Potentialen i föreningen är stor och vi ska nu tillsammans jobba för att uppfylla den.

Kort om Samuel Fagerholm:

Samuel är 28 år och har som fotbollsspelare bl a representerat IFK Mariehamns A-lag i finska ligan. Han påbörjade sin tränarkarriär 2012 och efter att först ha tränat såväl herrlag som ungdomslag blev Samuel inför säsongen 2017 assisterande tränare för Åland United i Finlands Nationella damliga. Från hösten 2017 och fram till idag har han varit deras huvudtränare. Han har studerat Idrottsvetenskap vid GIH i Stockholm samt även Psykologi vid Stockholms universitet.

Samuel är sambo med Matilda och tillsammans har de två barn, familjen kommer flyttande till Umeå i början av januari. När laget återsamlas efter jul- och nyårshelgen kommer Samuel att finnas på plats.

Ordförande Krister Ruth om läget i Umeå IK FF och sina tankar inför framtiden:

– Med Samuels egenskaper och vinnande historik, kommer han att passa perfekt in i UIK´s storsatsning tillbaka till OBOS Damallsvenskan. Huvudtränaren har en av de viktigaste rollerna i en fotbollsförening och när nu den rekryteringen är klar så kan vi tryggt gå vidare för att ytterligare spetsa till Umeå IK FF. Vi är ett av de starkaste varumärkena inom svensk fotboll, har handplockat in flera viktiga kompetenser till föreningen och kommer framöver att presentera fler glada och positiva nyheter. Vår målsättning är att vara Sveriges bästa damfotbollsklubb – på flera plan – och dit ska vi nå!

 

För mer info:

Samuel Fagerholm, tel +358 457 343 00 62

Britta Åkerlund, tel 070-549 44 45

Krister Ruth, tel 070-663 75 63

Umeå IK FF